Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Europallets

Europallets of EPAL pallets zijn de meest gebruikte ladingdragers in de Europese transportmarkt. De europallet heeft vaste afmetingen en specificaties. Deze gegevens zijn vastgelegd in de European Pallet Association, ofwel EPAL. De reden van het bestaan van de europallet is om internationaal vervoer met pallets te vereenvoudigen. Iedereen werkt op deze manier met uniforme maten. Een europallet heeft altijd een afmeting van 80 x 120 cm. Een officiële europallet bevat het EPAL keurmerk. Deze is door middel van een brandmerk op de klossen geperst. 

Lees verder

Waarom europallets kopen bij Logistiekdirect?

 • Dé specialist in pallets
 • Alle soorten pallets leverbaar
 • Maatwerk aanpassingen mogelijk
 • Ruim aanbod Nieuw & Gebruikt
 • Staffelkortingen
 • Maak je eigen bezorgafspraak
 • Vandaag besteld = Morgen in huis
 • Afhalen mogelijk
 • Behandeld volgens ISPM15

Soort europallet

De keuze voor het type europallet is afhankelijk van de antwoorden op de volgende vragen:

 • Wil ik een nieuwe of gebruikte pallet?
 • Welke afmeting heb ik nodig?
 • Hoe vaak wil ik de pallet gebruiken?
 • Wat vervoer ik op de pallet? (grote of kleine producten i.v.m. aantal deklatten)
 • Zijn er regels m.b.t. de behandeling van de pallets?
 • Hoe verplaats ik de pallets? 

Europallets 80 x 120 cm

Europallets zijn gemaakt van geschaafd en gecertificeerd hout. Het bovendek van de EPAL pallet bevat standaard 5 planken. Een europallet is standaard 0,4 laadmeter. De maximale hoogte is 2,2 meter en het maximaal te vervoeren gewicht is 1.500 kilo. Een europallet gebruikt 1 palletplaats. De spijkers van een europallet zijn op dezelfde posities in het hout geschoten. De houten uitvoeringen zijn behandeld om aan de EPAL norm te kunnen voldoen. Deze behandeling (door middel van hitte) doodt schadelijke organismen. Na deze behandeling voldoet de pallet aan de ISPM 15 norm. Dit is van belang bij handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Het IPPC-logo geeft aan dat de behandeling is gebeurt volgens de EU-richtlijnen en zoveel mogelijk met de Best Available Techniques (BAT). 

Ruilsysteem voor europallets

Europallets kunnen worden gebruikt in een ruilsysteem. Dit systeem is halverwege de twintigste eeuw door Europese spoorwegmaatschappijen opgezet. In Europa zijn europallets de meest gebruikte pallets en een ruilsysteem is daarom erg handig. De pallet vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Eén europallet is één europallet waard. Heb jij palletladingen verzonden, dan moet jij hetzelfde aantal pallets weer terugkrijgen. Dit kunnen dezelfde zijn, maar mogen ook andere pallets zijn. Zolang een europallet maar geruild wordt met een europallet. Soms wordt er gerekend met statiegeld. Dit bedrag wordt in rekening gebracht als een soort borg. Als de pallets niet terugkomen betaal je een bepaalde vergoeding. Dit is niet meer dan een afspraak tussen de leverancier en de klant. Het betekent niet dat je altijd een vergoeding krijgt als je pallets inlevert. Bij Logistiekdirect koop je altijd EPAL pallets die 100% veilig en uitwisselbaar zijn. Onze pallets kunnen dus gebruikt worden in het ruilsysteem. 

Nieuw of gebruikte europallets?

Bij Logistiekdirect koop je nieuwe of gebruikte houten pallets.

Gebruikte pallets
Een gebruikte pallet wordt ook wel tweedehands pallet genoemd. Met een gebruikte pallet bespaar je kosten en het gebruik hiervan is ook nog eens maatschappelijk verantwoord. Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig. Bij de gebruikte houten soorten kun je onderscheid maken tussen diverse kwaliteiten. Een gebruikte A-keus pallet is van een betere kwaliteit dan een B-keus. Een A-keus pallet is veel minder vaak gebruikt. Bij gebruikte pallets heb je een beperkter aanbod. Je bent afhankelijk van de pallets die in omloop zijn. Al onze gebruikte pallets worden uitvoerig gecontroleerd en grondig gekeurd voordat ze naar de klant gaan.   

Nieuwe pallets
Nieuwe pallets bevatten geen gebruikssporen. De prijs ligt wel wat hoger dan een gebruikte pallet, maar ze zijn dus geheel nieuw. Ook heb je keuze uit alle varianten. Bij een gebruikte pallet ben je afhankelijk van het aanbod. 

Goederen vervoeren met europallets

Met een pallet vervoer je eenvoudig goederen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een transpallet of heftruck. De goederen stapel je op de pallet, waardoor een groot aantal in één keer kan worden verplaatst. Een europallet til je zonder moeite op. Let hierbij op wat de insteekhoogte de pallet is en wat het dynamische draagvermogen is van de pallet. Het dynamische draagvermogen wijkt namelijk af van het statische vermogen en de maximale belasting bij palletstelling. De europallets plaats je in een trailer. In een trailer passen gemiddeld 26 blokpallets. 

Wanneer je gebruik maakt van bakken of kratten, raden wij aan om Euronorm bakken aan te schaffen. De basismaat van deze kratten is 60 x 40 cm en is ontwikkeld op basis van de europallet 80 x 120 cm en de blokpallet 100 x 120 cm. De bakken zijn in heel Europa geaccepteerd, waardoor je altijd efficiënt kunt laden en stapelen. Van de standaardmaat 60 x 40 cm passen 5 bakken op de europallet. De bakken zijn ook verkrijgbaar in andere maten, zoals 20 x 15 cm en 40 x 30 cm. Hiervan passen er natuurlijk meer dan 4 op één pallet. Het voordeel van Euronorm bakken is dat alle maten door elkaar kunnen worden gebruikt. Ondanks de verschillende maten, zijn ze wel allemaal onderling stapelbaar. Ook kartonnen dozen zijn ideaal voor gebruik op een europallet. Deze zijn in alle maten beschikbaar en zijn dus ook geschikt voor een palletlading. Naast de palletbox, kun je ook kleinere formaat dozen kiezen. Let er bij dozen wel op dat vaak de binnenmaat staat vermeld bij de leverancier. Voor palletisatie is het belangrijk dat de buitenmaten precies op de pallet passen. Zo wordt de optimale sterkte van de doos benut en zul je dus geen last hebben van dozen die inzakken. 

Wanneer de lading op de pallet is geladen, kan de stapel verstevigd worden door middel van wikkelfolie. Zo weet je zeker dat een lading veilig in de opslag staat of onbeschadigd op zijn bestemming komt.  

Geschikte afmetingen voor europallets

Euronorm formaten

Naast europallets van hout zijn er ook kunststof europallets. Bekijk alle pallets

Lees minder

5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
 1. Alle soorten pallets leverbaar!

  Bekijk hier ons complete aanbod aan houten pallets

  Doos op maat bestellenDoos op maat bestellen
5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen via overschrijving
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.