Kartonnen dozen

Kartonnen verpakkingen of dozen zijn inzetbaar voor diverse toepassingen. De meest voorkomende toepassing is het verzenden van goederen. Daarnaast gebruik je kartonnen verpakkingen ook om goederen op te slaan in bijvoorbeeld een magazijn. Een kartonnen doos kan verschillen in formaat en in stevigheid. Ook de manier waarop een doos in elkaar kan worden gezet en hoe de doos gesloten wordt, is per doos verschillend. Bij Logistiekdirect vind je een groot assortiment standaard dozen met de meest voorkomende formaten. Wil jij liever een kartonnen doos op maat? Vraag een gratis offerte aan en wij leveren het perfecte maatwerk kartonnen dozen. 

Onze verpakkingsdozen zijn 100% recyclebaar en beschikken over het FSC-keurmerk. Dit label geeft aan dat het papier afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Dit wil zeggen dat bossen behouden blijven door verantwoord bosbeheer.   

 • Ruim assortiment kwaliteit dozen 
 • Gepersonaliseerde opdruk naar wens
 • FSC-gecertificeerd
 • Maatwerk: alles is mogelijk
 • Breed aanbod verpakkingsmateriaal
FSC-keurmerk duurzaam

Lees verder

Alles over kartonnen dozen

 • Waarom kartonnen dozen kopen bij Logistiekdirect?
 • Welke soorten kartonnen verpakkingen zijn er?
 • De voordelen van kartonnen dozen
 • Het formaat van dozen
 • De kwaliteit van dozen
 • Dé totaalleverancier in verpakkingen

Waarom kartonnen dozen kopen bij Logistiekdirect?

 • Ruim assortiment kwaliteit dozen
 • Gepersonaliseerde opdruk naar wens
 • FSC-gecertificeerd (en 100% recyclebaar)
 • Maatwerk: alles is mogelijk 
 • Breed aanbod verpakkingsmateriaal

Welke soorten kartonnen verpakkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten kartonnen verpakkingen. Elke doos heeft zijn eigen specifieke toepassing:

 • Amerikaanse vouwdoos (FEFCO 0201)
 • postdozen (FEFCO 0426)
 • autolockdozen (FEFCO 0215)
 • palletboxen (FEFCO 0200/0201)
 • boekverpakkingen (FEFCO 0473)
 • archiefdozen
 • brievenbusdozen

FEFCO 
FEFCO is een systeem dat internationaal wordt toegepast voor het ontwerpen van kartonnen verpakkingen. Elke FEFCO code is een bepaald type kartonnen doos. De meest bekende code is die van een Amerikaanse vouwdoos. De code voor deze doos is FEFCO 201. Tijdens het bestellen van een kartonnen doos op maat geef je met deze code eenvoudig aan wat voor soort doos je wilt. De basis voor de te ontwerpen kartonnen doos is duidelijk. Hierna geef je gemakkelijk aan welk formaat je wenst en of er bijvoorbeeld handvaten of andere specificaties moeten worden toegevoegd. Bekijk het overzicht met FEFCO codes

  De voordelen van kartonnen dozen

  1. Goedkoop
  Het voordeel van een papieren of kartonnen verpakking is dat het goedkoper is dan een plastic variant. De verwerkingskosten van een kartonnen doos zijn vele malen goedkoper dan een plastic bak.  

  2. Ideaal voor transport en opslag
  Kartonnen dozen zijn licht in gewicht. Het gewicht ontstaat pas als je de doos gaat vullen. Kartonnen dozen zijn daarom ideaal voor transport. Ondanks dit lage gewicht geeft een kartonnen doos, tijdens het verplaatsen en vervoeren, optimale bescherming aan de goederen. Goederen hebben alle vormen en maten en zullen niet allemaal perfect in een doos passen. Gebruik opvulmateriaal om gaten op te vullen. Ook voor de opslag van goederen zijn kartonnen dozen geschikt. Dozen kunnen makkelijk gestapeld worden. Daarnaast zorg je ervoor dat er geen stof bij de goederen komt. Kartonnen dozen komen ongevouwen binnen en worden pas in elkaar gezet wanneer je ze gebruikt. Er is dus bijna geen opslagruimte nodig. Een voorraad kartonnen dozen bij de inpaktafel leggen, geeft dus geen hinder.

  3. Milieuvriendelijk
  De kartonnen dozen die verkrijgbaar zijn op onze website zijn 100% recyclebaar. Al onze dozen beschikken over het FSC keurmerk. Dit label geeft aan dat het papier afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. 

  4. Persoonlijk tintje
  Wil je de kartonnen dozen een persoonlijk tintje geven, laat ze dan bedrukken. Bedrukte dozen worden steeds vaker ingezet. Een kartonnen doos wordt gezien als een contactmoment met de klant. De verpakking van een product is het eerste wat de klant ziet en is daarom het visitekaartje van jouw bedrijf. Ook onderscheidt je jezelf met concurrenten door een opvallende verpakking te gebruiken. Voor het bedrukken van een kartonnen doos is het van belang dat je kiest voor kraftliner papier. 

  5. Dozen op maat
  Alles is mogelijk! Je kunt kartonnen dozen in elke maatvoering bestellen bij Logistiekdirect. Naast onze standaard modellen en formaten, heb je ook de mogelijkheid om dozen op maat te bestellen. Een goede pasvorm zorgt voor een optimale bescherming van de lading. Hiermee bespaar je opvulmateriaal en dus kosten. 

  Let op! Papieren verpakkingen zijn helaas niet lucht- of vochtdicht en zijn daarmee minder geschikt voor sommige andere artikelen. Voedsel bederft bijvoorbeeld sneller in een kartonnen doos. 

  Het formaat van dozen

  Let op dat men altijd spreekt van de binnenmaten van een doos. Plaats je kartonnen dozen op pallets, dan is het formaat van een doos erg belangrijk. Dozen die niet precies op een pallet passen, vallen buiten de pallet. Dit wordt ook wel overstek genoemd. Hierdoor verliest de kartonnen doos enorm veel sterkte, met als gevolg dat het inzakt. Is dit het geval binnen jouw bedrijf, dan kun je tot wel 30% besparen door over te stappen naar andere formaten. Wanneer dozen precies op een pallet passen, zakken ze niet meer in en kan zelfs de sterkte van de kartonnen doos enorm omlaag. Wanneer er sprake is van onderstek, heb je veel palletruimte over. Dozen kunnen in dit geval gaan schuiven en de stabiliteit vermindert aanzienlijk.    

  Belangrijke vragen om het juiste formaat doos te kiezen zijn:

  • Wat wil je verpakken?
  • Wat is het gewicht van het product dat je wilt verpakkingen?
  • Welk formaat doos wil je?
  • Bij palletplaatsing: Welke pallet gebruik je?

  De kwaliteit van dozen

  Niet alleen hebben we bij Logistiekdirect verschillende formaten, we maken ook onderscheid in verschillende kwaliteiten. De keuze voor een bepaalde kwaliteit kartonnen doos is afhankelijk van het product dat je wilt verpakken, de toepassing en de gewenste presentatie. Een kartonnen doos kan bestaan uit een enkele golf, dubbele golf of een 3-golf. Kartonnen dozen met een enkele golf worden ingezet voor lichte en weinig kwetsbare producten. Vervoer je zwaardere producten en zijn de producten kwetsbaar, dan kies je voor een kartonnen doos met een dubbele golf. Voor langdurige opslag, export of hele zware goederen zijn de 3-golf dozen het meest geschikt. Ook door de soort golf kan de kwaliteit van een doos verschillen. De meest voorkomende golven zijn de B-golf, de C-golf en de E-golf. Deze golven verschillen in breedte. Hoe breder de golf, des te sterker is het karton.

  Testliner of kraftliner?
  Karton bestaat uit verschillende lagen papier die gegolfd met lijm aan elkaar zijn gemaakt. Kraftliner wordt gemaakt van nieuw materiaal (naaldhout). Een eigenschap van kraftliner is dat het enorm stevig is en een lage vochtopname heeft. Testliner is milieubewust en lager in prijs. Het karton is gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. Er wordt vaak gekozen voor testliner papier omdat dit goedkoper is dan kraftliner. Een combinatie tussen deze twee komt ook wel eens voor. Voor deze combinatie wordt vaak gekozen wanneer de buitenkant wordt bedrukt. De kraftliner zit in dit geval aan de buitenkant. Kraftliner is het meest geschikt voor bedrukkingen vanwege de langere vezels. De bedrukking wordt hierdoor mooier en gladder. Door de binnenkant van testliner te voorzien houd je de kosten zo laag mogelijk. 

  Kraftliner Testliner
  Gemaakt van nieuw materiaal Gemaakt van 100% gerecycled materiaal
  Extra sterk door de lange papiervezels Minder sterk door de kortere papiervezels
  Duurder Voordeliger (waardoor vaak gebruikt aan de binnenkant van de doos)
  Waterafstotend en scheurbestendig Gevoeliger voor invloeden van buitenaf
  Voor zware goederen Voor licht tot middelzware goederen
  Geschikt voor omgevingen met lage temperaturen Geschikt voor omgevingen met normale temperaturen
  Bedrukking mogelijk (kleuren komen extra mooi uit door de lange vezel) Bedrukking mogelijk

  Opslaan en vervoeren
  Inzicht hebben in de manier van opslaan en/of vervoeren van kartonnen dozen is van belang bij het kiezen van de juiste kwaliteit. Hoe worden de dozen bijvoorbeeld gestapeld? Je kunt kartonnen dozen als kolom stapelen. Je stapelt de dozen precies op elkaar. Dit is een hele sterke manier van stapelen, maar minder stabiel helaas. De stapels kunnen makkelijk omvallen. Stabieler is om de dozen om en om te stapelen. Dit heet in verband stapelen. Het nadeel is alleen dat de sterkte van de kartonnen dozen hier niet optimaal benut wordt. Een doos is het sterkt op de hoeken. Wanneer deze niet op elkaar staan, is de fundering minder stevig. De beste manier om kartonnen dozen zowel sterk als stabiel te stapelen is daarom beide manieren te combineren. De onderste lagen stapel je in kolom en de bovenste lagen stapel je in verband. Zo heb je een stevige fundering met een stabiele top. Hoe hoger je de dozen stapelt, des te beter moet de kwaliteit van de dozen zijn.

  Het gebruik van wikkelfolie of hoekprofielen heeft invloed op de dozen. Wikkelfolie zet druk op de zijkanten van de kartonnen dozen. Heb je een te lage kwaliteit, dan deuken de dozen in. Hoekprofielen beschermen de hoeken van een doos. De kwaliteit van een kartonnen doos kan omlaag wanneer je gebruik maakt van deze hoekbeschermers. De druk van een spanband  wordt hiermee deels opgevangen. 

  Hoge of lage temperaturen, vochtigheid, het aantal vervoerskilometers en nog veel meer omstandigheden, kunnen een kartonnen doos beschadigen. Het is belangrijk dat de doos niet zwicht onder deze omstandigheden. Wees dus kritisch en zie niets over het hoofd om de juiste kwaliteit te kiezen.    

  Belangrijke vragen om de juiste kwaliteit doos te kiezen zijn:

  • Wat wil je verpakken?
  • Wat is het gewicht van het product dat je wilt verpakkingen?
  • Hoeveel lagen stapel je op elkaar tijdens het opslaan of vervoeren?
  • Hoe worden de dozen gestapeld? 
  • Maak je gebruik van stretchfolie of hoekprofielen?
  • Hoe worden de producten vervoerd en hoeveel kilometers legt het af?
  • Hoe lang sla je de producten op?
  • In welke omstandigheden worden de producten opgeslagen? 
  • Wil je een witte of bruine kwaliteit dozen?
  • Wil je een bedrukking op je dozen?

   Dé totaalleverancier in verpakkingen

   Bij Logistiekdirect vind je alles voor het verpakken van jouw producten, zoals verpakkingstape, pallets, wikkelfolie, verzendlabels en labelprinters, inpaktafels en veel meer. Een compleet assortiment om goederen te verpakken, te vervoeren of op te slaan. 

   Lees minder
   Kartonnen dozen
   1. Amerikaanse vouwdozen
    Amerikaanse vouwdozen
    Browse Category
   2. Verzenddozen
    Verzenddozen
    Browse Category
   3. Palletdozen
    Palletdozen
    Browse Category
   4. Verhuisdozen
    Verhuisdozen
    Browse Category
   5. Archiefdozen
    Archiefdozen
    Browse Category
   6. Doos op maat
    Doos op maat
    Browse Category

   Dé totaalleverancier voor de logistiek!

   • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
   • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
   • 30 dagen retourgarantie

   Ontvang 10% korting!

   We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.