Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Kartonnen dozen

Kartonnen verpakkingen of dozen kunnen voor verschillende toepassingen dienen. De meest voorkomende toepassing is het verzenden van goederen. Daarnaast gebruik je kartonnen verpakkingen ook om goederen op te slaan in bijvoorbeeld een magazijn.

Een kartonnen doos kan verschillen in formaat en in stevigheid. Ook de manier waarop een doos in elkaar kan worden gezet en hoe de doos gesloten wordt, verschilt per doos. Bij ons vind je een groot assortiment standaard dozen met de meest voorkomende formaten. Wil jij liever een kartonnen doos op maat? Vraag een gratis offerte aan en wij leveren het perfecte maatwerk kartonnen dozen. 

Onze verpakkingsdozen zijn 100% recycleerbaar.   

Duurzaam logo

Lees verder

Waarom hier kartonnen dozen kopen?

Welke soorten kartonnen verpakkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten kartonnen verpakkingen. Elke doos heeft zijn eigen specifieke toepassing:

 • Amerikaanse vouwdozen (FEFCO 0201)
 • postdozen (FEFCO 0426)
 • autolockdozen (FEFCO 0215)
 • palletboxen (FEFCO 0200/0201)
 • boekverpakkingen (FEFCO 0473)
 • archiefdozen
 • brievenbusdozen

FEFCO 
FEFCO is een systeem dat internationaal wordt toegepast voor het ontwerpen van kartonnen verpakkingen. Elke FEFCO-code is een bepaald type kartonnen doos. De meest bekende code is die van een Amerikaanse vouwdoos. De code voor deze doos is FEFCO 201. Wanneer je een kartonnen doos op maat wil bestellen, geef je met deze code eenvoudig aan wat voor soort doos je wil. De basis voor de te ontwerpen kartonnen doos is dan duidelijk. Hierna kun je gemakkelijk ingeven welk formaat je wenst en of er bijvoorbeeld handvaten of andere specificaties moeten worden toegevoegd. Bekijk het overzicht met FEFCO-codes

  De voordelen van kartonnen dozen

  1. Goedkoop
  Het voordeel van een papieren of kartonnen verpakking is dat dat goedkoper is dan een plastic variant. Een kartonnen doos verwerken is vele malen goedkoper dan een plastic bak.

  2. Ideaal voor transport en opslag
  Kartonnen dozen zijn licht in gewicht. De doos wordt pas zwaarder wanneer ze gevuld wordt. Kartonnen dozen zijn daarom ideaal voor transport. Ondanks dit lage gewicht geeft een kartonnen doos tijdens het verplaatsen en vervoeren optimale bescherming aan de goederen. Goederen hebben alle vormen en maten en zullen niet allemaal perfect in een doos passen. Gebruik opvulmateriaal om gaten op te vullen. Ook voor de opslag van goederen zijn kartonnen opbergdozen geschikt. Dozen kunnen makkelijk gestapeld worden. Daarnaast zorg je ervoor dat er geen stof bij de goederen komt. Kartonnen dozen komen ongevouwen binnen en worden pas in elkaar gezet wanneer je ze gebruikt. Er is dus bijna geen opslagruimte nodig. Een voorraad kartonnen opbergdozen bij de inpaktafel leggen geeft dus geen hinder.

  3. Milieuvriendelijk
  De kartonnen dozen die verkrijgbaar zijn op onze website zijn 100% recyclebaar.

  4. Persoonlijk tintje
  Wil je de kartonnen dozen een persoonlijk tintje geven? Laat ze dan bedrukken. Bedrukte dozen worden steeds vaker ingezet. Een kartonnen doos wordt gezien als een contactmoment met de klant. De verpakking van een product is het eerste wat de klant ziet en is daarom het visitekaartje van jouw bedrijf. Ook onderscheid je jezelf met concurrenten door een opvallende verpakking te gebruiken. Voor het bedrukken van een kartonnen doos is het van belang dat je kiest voor kraftliner papier. 

  5. Dozen op maat
  Alles is mogelijk! Je kunt kartonnen dozen in elke maat en vorm bij ons bestellen. Naast onze standaard modellen en formaten, heb je ook de mogelijkheid om dozen op maat te bestellen. Een goede pasvorm zorgt voor een optimale bescherming van de lading. Hiermee bespaar je op opvulmateriaal en dus op kosten. 

  Let op: papieren verpakkingen zijn niet lucht- of vochtdicht. Daarom zijn ze niet voor alle artikelen even geschikt. Voedsel bederft bijv. sneller in een kartonnen doos. 

  Het formaat van dozen

  Hou er rekening mee dat men altijd spreekt van de binnenmaten van een doos. Plaats je kartonnen dozen op pallets, dan is het formaat van een doos erg belangrijk. Grote kartonnen dozen die niet precies op een pallet passen, vallen erbuiten. Dit wordt ook wel 'overstek' genoemd. Hierdoor verliest de kartonnen doos enorm veel sterkte, met als gevolg dat die inzakt. Is dit het geval binnen jouw bedrijf, dan kun je tot wel 30% besparen door over te stappen op andere formaten. Als dozen precies op een pallet passen, zakken ze niet meer in en kan zelfs de sterkte van de kartonnen doos een heel stuk lager. Wanneer er sprake is van onderstek, heb je veel palletruimte over. Dozen kunnen dan beginnen te schuiven en de stabiliteit vermindert aanzienlijk.    

  Belangrijke vragen om het juiste formaat doos te kiezen zijn:

  • Wat wil je verpakken?
  • Wat is het gewicht van het product dat je wilt verpakkingen?
  • Welk formaat doos wil je? Is een grote kartonnen doos nodig of kan het kleiner?
  • Bij palletplaatsing: welke pallet gebruik je?

  De kwaliteit van dozen

  Niet alleen bieden we verschillende formaten, we maken ook onderscheid tussen verschillende kwaliteiten. De keuze voor een bepaalde kwaliteit kartonnen doos is afhankelijk van het product dat je wilt verpakken, de toepassing en de gewenste presentatie. Een kartonnen doos kan bestaan uit een enkele golf, dubbele golf of een 3-golf. Kartonnen dozen met een enkele golf worden ingezet voor lichte en weinig kwetsbare producten. Vervoer je zwaardere producten en zijn de producten kwetsbaar, dan kies je voor een kartonnen doos met een dubbele golf. Voor langdurige opslag, export of heel zware goederen zijn de 3-golf dozen het meest geschikt. Ook door de soort golf kan de kwaliteit van een doos verschillen. De meest voorkomende golven zijn de B-golf, de C-golf en de E-golf. Deze golven verschillen in breedte. Hoe breder de golf, des te sterker is het karton.

  Testliner of kraftliner?
  Karton bestaat uit verschillende lagen papier die in golven met lijm aan elkaar zijn geplakt. Kraftliner wordt gemaakt van nieuw materiaal (naaldhout). Kraftliner is enorm stevig en neemt heel weinig vocht op. Testliner is milieubewust en lager in prijs. Het karton is gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. Er wordt vaak gekozen voor testlinerpapier, omdat dit goedkoper is dan kraftliner. Een combinatie tussen deze twee komt ook wel eens voor. Voor deze combinatie wordt vaak gekozen wanneer de buitenkant wordt bedrukt. De kraftliner zit in dit geval aan de buitenkant. Kraftliner is het meest geschikt voor bedrukkingen vanwege de langere vezels. De bedrukking wordt hierdoor mooier en gladder. Door de binnenkant van testliner te voorzien, houd je de kosten zo laag mogelijk. 

  Kraftliner Testliner
  Gemaakt van nieuw materiaal Gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal
  Extra sterk door de lange papiervezels Minder sterk door de kortere papiervezels
  Duurder Voordeliger (daardoor vaak gebruikt aan de binnenkant van de doos)
  Waterafstotend en scheurbestendig Gevoeliger voor invloeden van buitenaf
  Voor zware goederen Voor licht tot middelzware goederen
  Geschikt voor omgevingen met lage temperaturen Geschikt voor omgevingen met normale temperaturen
  Bedrukking mogelijk (kleuren komen extra mooi uit door de lange vezel) Bedrukking mogelijk

  Opslaan en vervoeren
  Inzicht in de manier van opslaan en/of vervoeren van kartonnen dozen is van belang bij het kiezen van de juiste kwaliteit. Bijvoorbeeld: hoe worden de dozen gestapeld? Je kunt kartonnen dozen als kolom stapelen. Dan stapel je de dozen gewoon op elkaar. Dit is een hele sterke manier van stapelen, maar helaas minder stabiel. De stapels kunnen makkelijk omvallen. Stabieler is om de dozen om en om te stapelen. Dit heet 'in verband stapelen'. Het nadeel is alleen dat de sterkte van de kartonnen dozen hier niet optimaal benut wordt. Een doos is het sterkst op de hoeken. Wanneer deze niet op elkaar staan, is de fundering minder stevig. De beste manier om kartonnen dozen zowel sterk als stabiel te stapelen is daarom beide manieren te combineren. De onderste lagen stapel je in kolom en de bovenste lagen stapel je in verband. Zo heb je een stevige fundering met een stabiele top. Hoe hoger je de dozen stapelt, des te beter moet de kwaliteit van de dozen zijn.

  Het gebruik van wikkelfolie of hoekprofielen heeft invloed op de dozen. Wikkelfolie zet druk op de zijkanten van de kartonnen dozen. Als de kwaliteit te laag is, deuken de dozen in. Met hoekprofielen kun je de hoeken van een doos beschermen. Je kunt voor een lagere kwaliteit kartonnen doos kiezen wanneer je gebruik maakt van deze hoekbeschermers. De druk van een spanband  wordt hiermee deels opgevangen. 

  Hoge of lage temperaturen, vochtigheid, het aantal vervoerskilometers en nog meer aspecten, kunnen een kartonnen doos beschadigen. Het is belangrijk dat de doos niet bezwijkt onder deze omstandigheden. Wees dus kritisch en zie niets over het hoofd om de juiste kwaliteit te kiezen.    

  Belangrijke vragen om de juiste kwaliteit doos te kiezen zijn:

  • Wat wil je verpakken?
  • Wat is het gewicht van het product dat je wilt verpakkingen?
  • Hoeveel lagen stapel je op elkaar tijdens het opslaan of vervoeren?
  • Hoe worden de dozen gestapeld? 
  • Maak je gebruik van stretchfolie of hoekprofielen?
  • Hoe worden de producten vervoerd en hoeveel kilometers legt het af?
  • Hoe lang sla je de producten op?
  • In welke omstandigheden worden de producten opgeslagen? 
  • Wil je een witte of bruine kwaliteit dozen?
  • Wil je een bedrukking op je dozen?

   Dé totaalleverancier in verpakkingen

   Je vindt bij ons alles voor het verpakken van je producten, zoals verpakkingstape, pallets, wikkelfolie, verzendlabels en labelprinters, inpaktafels en meer. Een compleet assortiment om goederen te verpakken, te vervoeren of op te slaan. 

   Lees minder
   Kartonnen dozen
   1. Vouwdozen
    Vouwdozen
    Browse Category
   2. Verzenddozen
    Verzenddozen
    Browse Category
   3. Palletdozen
    Palletdozen
    Browse Category
   4. Verhuisdozen
    Verhuisdozen
    Browse Category
   5. Archiefdozen
    Archiefdozen
    Browse Category
   6. Doos op maat
    Doos op maat
    Browse Category
   perfectteken

   Dé totaalleverancier voor de logistiek!

   • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
   • Vaste klanten bestellen via overschrijving
   • Advies door specialisten

   Toegang tot Black Friday early access

   Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

   10% korting op je volgende bestelling?

   Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.