Afdekmateriaal

Het afdekken van jouw lading in een aanhanger is verplicht. Het is wettelijk vastgelegd dat losse lading of delen daarvan afgedekt vervoerd moeten worden. Het mag namelijk niet zo zijn dat de lading van de aanhanger of container kan vallen. Afvallende losse lading mag geen gevaar of hinder veroorzaken voor andere weggebruikers. Als je toch gaat rijden met een onafgedekte lading, riskeer je een hoge boete.

Speciale wensen op het gebied van ladingzekering? Neem direct contact op met onze ladingzekering specialist.

Lees verder

Soorten lading

De manier van afdekken verschilt per soort lading. De ene lading vraagt om een afdekzeil, terwijl de andere genoeg heeft aan een net. Een beladen aanhangwagen moet bochten kunnen maken, zonder dat de lading (of delen van de lading) van de aanhanger valt. Een losse lading, bijvoorbeeld zand of sloopafval, kan op zichzelf niet bevestigd worden aan het voertuig. Hiervoor gebruik je een afdekzeil of net. De kans dat hier delen van wegwaaien of van de aanhanger vallen tijdens transport is groot.

Verschillende afdekmateriaal

Afdekzeilen en aanhangwagennetten zijn onmisbaar om bepaalde zaken verantwoord te vervoeren. Aanhangernetten zijn er als fijnmazige gaasnetten of grofmazige gaasnetten. Je kiest afhankelijk van wat je gaat vervoeren voor een bepaalde soort. Een aanhangernet zorgt er vooral voor dat een lading niet van het voertuig kan vallen. Losse lading kan met een net goed worden vastgezet. Grote objecten zoals kasten hoeven niet afgedekt te worden met een net. Het is namelijk niet erg waarschijnlijk dat dit van de aanhanger zal waaien. Je dient het natuurlijk wel goed vastzetten. Vaak worden hiervoor spanbanden gebruiken. Twijfel je of de lading die je vervoert afgedekt dient te worden, gebruik dan voor de zekerheid een net of afdekzeil. Om containers af te dekken zijn er speciale containernetten.

Een afdekzeil dekt de goederen geheel af. De goederen zijn dan tevens beschermt tegen regen en vuil. Een afdekzeil kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het afdekken van een zwembad of een zandbak.

Verhuisdekens worden vaak gebruikt om artikelen tijdens opslag en transport goed te beschermen. Je kunt bij ons kiezen uit een breed assortiment aan verhuisdekens, opslagdekens en pakdekens. De verschillende dekens van de beste kwaliteit zorgen voor een optimale bescherming van jouw materialen.

Toepassingen van afdekmateriaal

Een afdekzeil, dekkleed, bouwkleed of dekzeil is een onmisbaar hulpmiddel voor zowel de particulier als de professional. Wanneer goederen worden afgedekt, raken ze ook niet vervuild. Dit is ideaal voor lading, maar minstens zo ideaal voor het afdekken van bouwafval, een aanhangwagen, zandbak of schuurtje. Laatstgenoemde bijvoorbeeld voor wanneer je gaat schilderen. Ook biedt een afdekzeil bescherming tegen de invloeden van weer en wind. Verschillende materialen hebben verschillende kwaliteit. Hoe zwaarder het gewicht per vierkante meter, hoe steviger het afdekzeil is. Het materiaal speelt hierbij ook mee. Sommige zeilen zijn waterafstotend, andere zijn UV-bestendig of brandwerend. Om het afdekzeil vast te maken, bevat het vaak zeilringen die om de 100 cm zijn ingebouwd, welke zijn bedoeld om het zeil ergens aan te bevestigen. Op deze manier blijft het op zijn plaats. 

Het bevestigen van afdekmateriaal

Logistiekconcurrent is ook het adres voor bevestigingsmaterialen, zoals spanrubbers, spanelastieken en touw. Met de bevestigingsmaterialen kunnen aanhangernetten, dekzeilen en andere afdekmaterialen worden vastgezet. Over het vastmaken van een aanhangernet of dekzeil zijn geen regels. Wel dient de lading strak worden vastgezet en het zeil of net moet goed aan de aanhanger worden vastgemaakt. 

Logistiekconcurrent heeft voordelige afdekmaterialen om jouw lading op de juiste manier af te dekken.

Lees minder
Afdekmateriaal
 1. Afdekzeilen
  Afdekzeilen
  Browse Category
 2. Aanhangernetten
  Aanhangernetten
  Browse Category
 3. Containernetten
  Containernetten
  Browse Category
 4. Verhuisdekens
  Verhuisdekens
  Browse Category

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
 • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.