Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Stuwzakken

Het vervoeren van goederen gaat vaak niet zonder slag of stoot. Elke drempel kan nadelige gevolgen hebben voor de staat van de te vervoeren goederen en de lading kan gaan schuiven, vallen en kapot gaan. Om ervoor te zorgen dat je lading heelhuids bij het eindstation arriveert, is het van belang om de juiste stuwzakken te gebruiken. Door op een juiste manier gebruik te maken van stuwzakken, voorkom je dat je goederen gaan schuiven en breken. Het veilig vervoeren van lading staat met stip op nummer 1 van misschien wel de allerbelangrijkste zaken om in acht te nemen bij het vervoeren van goederen.

Lees verder

Vormsluitend zekeren

Er zijn verschillende manieren om lading te zekeren. Krachtsluitend zekeren is er daar een van. Neersjorren is een vorm van krachtsluitend zekeren, waarbij lading door middel van bijvoorbeeld spanbanden tegen het dragende oppervlakte (de bodem) wordt gedrukt, zodat de wrijving dusdanig hoog wordt dat schuiven niet meer mogelijk is. Vormsluitend zekeren is een andere methode om goederen vast te zetten. Hiervoor gebruik stuwzakken. De stuwzakken kunnen krachten van schuivende ladingen absorberen door compressie. Een stuwzak is geschikt om goederen te stuwen en om openingen in laadruimtes te vullen. Door deze leegte te vullen, wordt de lading in de laadruimte vormsluitend gemaakt. De lading, inclusief de stuwzakken, vullen de volledige ruimte zonder loze ruimtes. Er ontstaat een homogene lading uit één geheel. Het kopschot, de wanden en deuren van de laadruimte vangen hierdoor de krachten van een schuivende lading op. Met een ladingstang zorg je ervoor dat een lading bij het openen van de deuren niet naar buiten valt.

Overigens is het zekeren van lading meestal een combinatie van krachtsluitend en vormsluitend zekeren. Lading wordt in een zeecontainer of intermodaaltrailer vastgezet met behulp van spanbanden of spankettingen. Onder de lading bevinden zich slipmatten voor extra wrijving. Het opvullen van de loze ruimtes maakt de lading tot één geheel. Klaar voor vertrek!

Wat zijn stuwzakken?

Stuwzakken, ook wel stuwkussens, luchtzakken of dunnage bags genoemd, zijn zakken gemaakt van polypropyleen of kraftpapier en worden gevuld met lucht. De stuwzak beschikt over een zelfsluitend venturi ventiel, waardoor de zak eenvoudig te vullen is met lucht. Alle stuwzakken zijn meermalig te gebruiken en na het einde van de levensduur is de stuwzak ook nog eens recyclebaar. De stuwzakken worden eerst tussen de lading geplaatst en vervolgens opgeblazen. Bij het lossen zijn de zaken eenvoudig te verwijderen. 

Het vullen van stuwzakken

Stuwzakken kunnen eenvoudig worden gevuld met behulp van een compressor en een vulpistool. Onze stuwzakken zijn voorzien van het Venturi vulsysteem. Hiermee is een besparing van tot wel 30-40% van de vultijd van de stuwzak te realiseren. Onze vulpistolen passen op elke standaardkoppeling van een luchtslang. Nieuw in ons assortiment zijn de stuwzakken met het siliconen ventiel. DIt is een andere manier van vullen van de stuwzakken. Onder hogere druk (kleiner gat) wordt de stuwzak snel volgeblazen. Bij de silicoonventiel stuwzakken hoort een passend luchtpistool.

Voor het aanbrengen van een stuwkussen is het heel belangrijk rekening te houden met de maximale vulcapaciteit van de zak. De maximale vuldruk varieert van 0,18 tot 0,4 bar, afhankelijk van het materiaal van de stuwzak. Deze maximale vuldruk staat altijd op de stuwzak vermeld. Wanneer je een stuwkussen wilt vullen, is het belangrijk te weten of het stuwkussen ook het loze gat gaat vullen. Wij schrijven de volgende richtlijnen voor:

Opvulruimte:

Loze ruimte  Breedte stuwzak Lengte stuwzak
30 cm opvullen 60 cm 90 cm
120 cm
40 cm opvullen 90 cm 120 cm
150 cm
180 cm
210 cm
50 cm opvullen 120 cm 180 cm
225 cm

PP stuwzakken of kraftpapier stuwzakken?

Stuwzakken zijn er in verschillende soorten, maten en sterktes. In hoofdzaak onderscheiden we de stuwzakken in twee verschillende soorten:

  • kraftpapieren stuwzakken
  • polywoven stuwzakken 
Kraftpapier stuwzak


Kraftpapier stuwzak

De stuwzak van kraftpapier is kenmerkend bruin van kleur. Deze papieren stuwzakken bestaan uit 3 componenten. De binnenzak (inliner) van polyethyleen zorgt voor de vulling en luchtdichtheid van de zak, ook bij grote druk. De tweede component is de buitenlaag van 1 laag (1 ply) of 2 lagen (2 ply) kraftpapier. Deze vochtbestendige papieren buitenlaag zorgt voor de sterkte van de zak. Hoe meer lagen papier, hoe sterker de stuwzak. Het laatste onderdeel van de zak is het ventiel. De stuwkussens hebben een speciaal ontwikkeld zelfsluitend ventiel voor snelle vulling bij hoge dichtheid. De stuwzak is na het einde van de levensduur recyclebaar. 

Polywoven stuwzak

Polywoven stuwzak

De polywoven (polypropyleen) stuwzakken zijn herkenbaar wit van kleur. Deze PP stuwzakken bestaan uit 3 componenten. De binnenzak (inliner) van polyethyleen zorgt voor de vulling en dichtheid van de zak. De tweede component is de buitenlaag van 1 of 2 lagen PP geweven doek. Deze buitenlaag zorgt voor de sterkte van de zak. Hoe hoger het level (grammage) van de weving, hoe sterker de zak. Het laatste onderdeel van de zak is het ventiel. De stuwkussens hebben een speciaal ontwikkeld zelfsluitend ventiel voor snelle vulling bij hoge dichtheid.

Polypropyleen stuwzakken zijn zeer sterk, kunnen tegen een stootje en behoren tot onze best verkochte stuwzakken. Deze stuwkussens zijn altijd toepasbaar. Het zijn stuwzakken met een hoge perforatieweerstand en een hoge vochtbestendigheid. De buitenlaag is resistent tegen chemische oplossingen en zuren. De heavy duty polywoven stuwzak laat zich dus prima gebruiken in koel- en vriescontainers, voor ADR vervoer en bij bestemmingen met extreme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Deze stuwzakken zijn meermalig te gebruiken. De stuwzak is vervaardigd van milieuvriendelijk materiaal en is recyclebaar.

Bij Logistiekdirect kies je voor stuwzakken met een maximale vuldruk van 20 kPa (0.2 bar) of 40 kPa (0.4 bar). Vervolgens heb je een ruime keuze aan formaten. De stuwzakken kunnen worden gevuld met het Mattral luchtpistool of met het Venturi vulpistool

Lees minder
Stuwzakken
13 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
13 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.