Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Pictogrammen

Pictogrammen worden overal gebruikt en er bestaan enorm veel varianten. Door de vele varianten is er ook voor elke situatie een pictogram beschikbaar. Wisselende werknemers, bezoekers of verschillende talen, pictogrammen zijn duidelijk voor iedereen. Dat is meteen ook de kracht van een pictogram. Je kunt zonder woorden meteen iets duidelijk maken en misverstanden voorkomen. Met pictogrammen maak je een werkomgeving veiliger. 

Lees verder

De verschillende varianten pictrogrammen worden onderverdeeld in de categorieën brandbestrijding, evacuatie, geboden, verboden en waarschuwingen. Elke categorie heeft een eigen uiterlijk. Kenmerkend voor een evacuatiebord is de groene kleur met de witte afbeeldingen, verbodsborden herken je meteen door de duidelijke rode rand en een gebod wordt weergegeven met de kleur blauw. Door deze herkenningspunten weet iedereen wat er moet gebeuren of waar je op moet letten.

Soorten pictogramen

 • Brandbestrijding
 • Evacuatie
 • Geboden
 • Verboden
 • Waarschuwing

Brandbestrijding

Deze etiketten zijn verplicht wanneer er brandbestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Ze geven aan waar de brandblusser te vinden is, waar de brandmelder hangt of waar de blusdeken bewaard wordt. De borden geven zowel voor mensen die bekend zijn in het gebouw als voor bezoekers duidelijkheid. Ook de brandweer heeft veel belang bij deze aanduidingen. Ze kunnen hierdoor makkelijk de brandkraan vinden en snel handelen.

Snel handelen bij brand is hetgeen wat telt. Wanneer een kleine brand meteen kan worden geblust, kun je voorkomen dat het vuur zich verspreidt en de situatie uit de hand loopt. Met een brandblussers of blusdeken heb je de brand al snel onder controle. Voorkom slachtoffers, schade én zelfs in sommige situaties dat de brandweer moet uitrukken.

Evacuatie

Evacuatiepictogrammen geven aan waar je naartoe moet bij een evacuatie. In het geval van een probleem moet er snel gehandeld worden. De bekendste variant van een evacuatiepictogram is het groen-met-witte bordje dat aangeeft waar de nooduitgang is. Naast de nooduitgang geven de evactuatiepictogrammen ook vluchtroutes, verzamelplaatsen, opslaglocaties voor EHBO- en BHV-benodigdheden en de locatie van het AED-apparaat weer. Je komt ze met regelmaat tegen en dit is ook maar goed, want deze borden redden levens. 

Tijdens noodsituaties zijn de pictogrammen van grote toegevoegde waarde. Wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt raken mensen in paniek en ontstaat er al snel chaos. In deze omstandigheden is het van levensbelang dat iedereen veilig en efficiënt geëvacueerd kan worden. Het is in veel gevallen verplicht om vluchtroutes en nooduitgangen aan te geven. Ook als dit niet verplicht is, is het toch aan te raden om de bordjes op te hangen.

Pictogrammen zijn duidelijk en makkelijk te herkennen. Zo vinden mensen zonder nadenken direct de weg naar buiten. Medewerkers die al een tijd in hetzelfde gebouw werken kennen de routes en zijn vertrouwd met het gebouw, maar klanten en bezoekers kunnen wel wat hulp gebruiken. Zij zijn in een noodsituatie helemaal afhankelijk van de aanduidingen. Verhoog de veiligheid in het gebouw en schaf de evacuatiepictogrammen meteen aan.

Geboden

Veiligheid is erg belangrijk op de werkvloer. De gebodspictogrammen geven weer wat verplicht is om te dragen wanneer je een bepaalde ruimte betreedt of daar werkzaam bent. Dit zijn voorzorgsmaatregelingen die medewerkers moeten treffen om hun eigen veiligheid te waarborgen. Een gebodsbord zegt wat je wél moet doen, in tegenstelling tot een verbodsbord die aangeeft wat níet mag. De gebodspictogrammen worden ingezet in bedrijven waar medewerkers en bezoekers een verhoogd persoonlijk risico lopen. Denk hierbij aan bedrijven met gevaarlijke machines, schadelijke stoffen of waar hygiëne erg belangrijk is.

Als je je aan de gebodspictogrammen houdt, verhoog je jouw persoonlijke bescherming. Oog- en gehoorbescherming, veiligheidsschoenen, -helmen, -handschoenen of -harnassen zijn in risicovolle omgevingen verplicht en met de gebodspictogrammen wordt dat duidelijk aangegeven.

Verboden

Rook-, parkeer- en betredingsverboden en maximale snelheden geef je aan met de opvallende pictogrammen met de herkenbare rode rand. Ze verbieden je iets te doen. Regels zijn overal nodig, vooral op een plek waar veel mensen samen werken of wonen. Een verbodsbord kan ingezet worden om de veiligheid te verhogen, maar ook om de gebruiksvriendelijkheid van een plek te vergroten. Overlast en ergernissen worden verminderd. Veel verbodspictogrammen zijn voor jouw eigen veiligheid. Snelheden of het verbod om een bepaalde plek te betreden zorgen ervoor dat jou niets overkomt.

Waarschuwing

De pictogrammen zijn te herkennen aan de gele driehoek met de zwarte afbeeldingen. Waarschuwingspictogrammen zijn bedoeld om gevaarlijke situaties te kenmerken. Elektrische spanning, giftige stoffen, struikelgevaar of andere riskante situaties zijn voor iedereen duidelijk met een waarschuwingsbord. Zowel op de werkvloer als in je leefomgeving zijn waarschuwingspictogrammen van belang. Op de werkvloer word je gewaarschuwd voor bijvoorbeeld gevaar op beknelling of struikelgevaar. In je omgeving zijn waarschuwingen voor bepaalde gevaren ook noodzakelijk. Het aangeven van elektrische spanning op kasten van een netbeheerder, een waarschuwing voor een waakhond of valgevaar bij rotsen maakt je alert voor bepaalde situaties. 

Lees minder
Pictogrammen
 1. Brandbestrijding
  Brandbestrijding
  Browse Category
 2. Evacuatie
  Evacuatie
  Browse Category
 3. Geboden
  Geboden
  Browse Category
 4. Verboden
  Verboden
  Browse Category
 5. Waarschuwing
  Waarschuwing
  Browse Category
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen via overschrijving
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.