Hijswerktuig
Met hijswerktuigen worden zware lasten door de lucht verplaatst. Hijswerk komt veelal voor in de metaal-, hout-, bouw-, glas-, en betonindustrie. Hijswerktuigen bestaan in verschillende soorten zoals hijskettingen, hijsbanden of rondstroppen. Deze hijsmiddelen worden met name ingezet in combinatie met een takel, lier of kraan.
- Allen met de juiste certificaten
- Voldoet aan Europese Normering
- Deskundig advies
- Uit voorraad leverbaar
Alles over hijsmiddelen:
- Waarom hijswerktuigen kopen bij ons?
- Hijsbanden en rondstroppen
- Kettingwerk
- Hoe kies je de juiste hijsmiddelen?
- Verschillen tussen hijsbanden en hijskettingen
Waarom hijswerktuigen kopen bij ons?
Bij ons vind je hijswerktuig van de beste kwaliteit. Al onze producten in deze categorie voldoen aan de strengste veiligheidseisen en zijn CE-gecertificeerd. Zo weet je zeker dat de veiligheid tijdens het hijsen gewaarborgd is.
- Hijsbanden: EN 1492-1
- Kettingwerk: EN 818
- Rondstroppen: EN 1492-2
Hijsbanden en rondstroppen
Hijsbanden en rondstroppen hebben een groot draagvermogen en kunnen objecten die tonnen wegen door de lucht verplaatsen. Ondanks het eigen lage gewicht zijn de banden en stroppen enorm sterk. Hijsbanden en rondstroppen hebben veel overeenkomende voordelen. Toch zitten er wel een paar verschillen tussen deze hijsmiddelen. Hijsbanden zijn platte riemen en bevatten eindlussen die ergens aan bevestigd kunnen worden. Een rondstrop daarentegen is eindloos en is buisvormig. Het bijkomende voordeel van werken met rondstroppen is dat ze een iets betere bescherming bieden aan de lading, vanwege de ronde afwerking. Ook het drukpunt van een rondstrop kan op elk punt liggen. Bij een hijsband ligt die alleen in het midden van de band. Wel hebben rondstroppen een veel lagere reksnelheid dan hijsbanden.
Zolang een hijsband of rondstrop niet beschadigd of vervormd is, kunt u het gewoon blijven gebruiken. Wel moeten ze één keer per jaar gecontroleerd worden. Zo weet je ook dat je altijd veilig hijst, zonder risico's.
Werklast van een hijsband en rondstrop
Het draagvermogen van hijsbanden en rondstroppen wordt aangegeven door de kleur. Ze zijn gecategoriseerd in werklasten van 1 tot en met 10 ton. Deze werklast (of WLL = Working Load Limit) is het maximaal toegelaten gewicht van een lading dat de hijsband of rondstrop kan hijsen. Deze werklast mag nooit overschreden worden. Zo staat paars voor 1 ton, groen voor 2 ton, geel voor 3 ton en ga zo maar door. Naast de kleur wordt de werklast ook aangegeven door het aantal zwarte draden in de lengterichting. Elke draad staat voor één ton. Heeft een strop of band 5 draden, dan is de werklast 5 ton.
Kettingwerk
Met kettingwerk kun je, net als met hijsbanden en rondstroppen, zware ladingen hijsen en verplaatsen. Ook voor het neersjorren tijdens het zekeren van een zware lading kun je kettingwerk inzetten. Let hierbij wel op dat een hijsketting uitsluitend geschikt is om te hijsen en een sjorketting alleen gebruikt wordt om te zekeren.
Hoe kies je het juiste hijsmiddel?
Wanneer kies je voor een hijsketting, rondstrop of een hijsketting? Om veilig te kunnen werken is het belangrijk dat je de juiste hijsmiddelen kiest. Er zijn een aantal afwegingen die je moet maken wanneer je een geschikt hijsmiddel gaat kiezen. Door de verkeerde hijsmiddelen te kiezen vergroot je het risico op ongelukken. Een lading kan beschadigd raken, maar ook jij of je collega's kunnen gewond raken. Hou er rekening mee dat je te maken hebt met tonnen gewicht!
Verschillen tussen hijsbanden en hijskettingen
Bij de keuze tussen een ketting of een band bedenk je eerst of je lading snel beschadigd kan raken of niet. Als je een kwetsbare lading hebt of een lading met een onregelmatige vorm, dan kies je voor een hijsband. Een hijsband is namelijk zacht en flexibel en de kans op beschadigingen is daardoor minder. Wanneer je een robuust object wilt hijsen, dan kan je gebruik maken van een hijsketting. Het verschil in gewicht tussen deze hijsmiddelen is ook groot. Hoe hoger de werklast van een kettting, des te hoger is ook het gewicht. Een hijsband daarentegen is gemaakt van polyester en heeft een laag eigen gewicht. Hoe hoog de werklast ook is, een hijsband weegt veel minder dan een ketting. Een hijsband dragen is veel aangenamer. In tegenstelling tot hijsbanden, zijn hijskettingen wel duurzamer. Ze gaan een stuk langer mee. Bovendien zijn kettingen bestand tegen hoge temperaturen en tegen corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV-straling. De keuze tussen hijsmiddel is dus ook afhankelijk van de omstandigheden waarin je hijst.
Voordelen van hijsbanden en rondstroppen | Voordelen van hijskettingen |
+ Licht eigen gewicht | + Duurzaam |
+ Zacht, flexibel materiaal | + Volledig te vervangen onderdelen |
+ Geschikt voor kwetsbare ladingen | + Bestand tegen hoge temperaturen |
+ Geschikt voor ladingen met onregelmatige vormen | + Bestand tegen corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV |
Nadelen van hijsbanden en rondstroppen | Nadelen van hijskettingen |
- Lage hittebestendigheid | - Hoog eigen gewicht |
- Gevoelig voor corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV | - Duurder |
- Minder duurzaam | - Kan gevoelige lading beschadigen of pletten |
Heeft je de keuze gemaakt tussen hijsbanden en rondstroppen of hijskettingen, dan zijn er nog een aantal punten die je vooraf moet weten:
- Wat is het gewicht van de last?
- Welke werklengtes heb je nodig?
- Waar kunnen de hijsmiddelen aan worden gehaakt? Zijn er bevestigingspunten of hijsogen?
- Hoeveel hijsparten moet u gebruiken om de lading te tillen? Hoeveel lengten of hoeveel banden?
- Zijn er beschermingsmaterialen nodig, zoals beschermranden of -hoeken?
Zowel hijsbanden en rondstroppen als hijkettingen zijn uitstekende hijsmiddelen. Wij bieden een ruim assortiment hijswerktuigen. Wij leveren alle hijsmiddelen in verschillende lengtes en werklasten. Heb je na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag!
Lees minderHeb je een vraag?