Een bedrijf dient altijd een brandblusser bij de hand te hebben. In de privé omgeving is het niet verplicht, maar wel aan te raden. Denkt u bijvoorbeeld aan een schoorsteenbrand of keukenbrand. Graag helpen wij u met advies over de aanschaf van de juiste soort brandblusser. Internationaal wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende brandklassen waarvoor verschillende brandblussers zijn gemaakt. De meest verkochte soort is de brandblusser poeder of schuim AB.
Op de blusser staat met een letter aangegeven voor welk brandend materiaal het geschikt is.
Brandklasse A: vaste stoffen
Brandklasse B: vloeibare stoffen
Brandklasse C: gassen
Brandklasse D: metaal
Brandklasse F: olie en vetten
Brandblussers en de Belgische wetgeving
In België dient een brandblusser te voldoen aan de EN-3 keuring en het Benor-keurmerk. Voor de periodieke keuringen moet u zich houden aan de politiecodex en het ARAB in België. Onderhoud aan kleine blusmiddelen dient minimaal jaarlijks plaats te vinden. Om de 3 maanden en bij voorkeur maandelijks moet er een schouwing van de blusser plaatsvinden. U vindt bij Logistiekdirect.be een compleet assortiment aan verschillende typen draagbare en verrijdbare brandblussers. Vanzelfsprekend zijn onze aanbiedingen altijd goedgekeurd voor de Belgische markt.
Waar plaatst u een brandblusser?
Het is aan te raden om een brandblusser te plaatsen op plekken waar de kans op een brand het grootst is, zoals de keuken of bij een open haard. Zorg dat iedereen er gemakkelijk bij kan. Monteer de brandblusser bijvoorbeeld op minimaal een meter hoogte en plaats de blusser nooit achter een deur. Een brandblusser is gemaakt om beginnende branden te blussen. Verlaat dus zo snel mogelijk het pand en bel het alarmnummer wanneer de brand verder uitbreidt. Wees bedacht op koolmonoxide (onzichtbaar, reuk- en smaakloos) of andere giftige stoffen, het leegraken van de brandblusser en een snelle plotselinge uitbreiding van de brand.
Wilt u meer weten over brandblussers, bekijk dan onze pagina over brandblussers.
Lees minder