Werkhandschoenen
Werkhandschoenen beschermen handen, vingers en armen. Ze verhogen de veiligheid tijdens het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Dit geldt zowel voor de hobbyist als voor de professional.
Lees verderWerkhandschoenen beschermen je handen onder andere tegen snij- en schaafwonden. Deze kunnen worden veroorzaakt wanneer je met gereedschap werkt. Ook chemicaliën kunnen brandwonden op de handen veroorzaken. Voor elke situatie is er geschikte handbescherming. Kies altijd de juiste handschoenen voor het juiste werk. Kijk goed of de handschoenen voldoen aan de gestelde normen en of ze beschermen tegen de gevaren van de betreffende situatie. Bij ons vind je een ruim assortiment werkhandschoenen.
Veiligheidsnormen en categorieën
Er zijn algemene vereisten voor werkhandschoenen vastgelegd in de norm EN420. Voor de PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen) is er een indeling gemaakt. Handbescherming kan bescherming bieden in de volgende categorieën:
- Categorie 1: eenvoudig, uitsluitend geschikt voor minimale risico's
- Categorie 2: intermediair, te gebruiken voor omstandigheden met middelzware risico's
- Categorie 3: complex ontwerp voor gevaarlijke en dodelijke risico's
De verschillende gevaren en risico's waartegen handbescherming moet beschermen, zijn als volgt ingedeeld:
- EN388 (bescherming tegen mechanische gevaren): de grip- en montagewerkhandschoenen
- EN407 (bescherming tegen thermische risico's): de hittebestendige werkhandschoenen
- EN473 (bescherming tegen chemicaliën): de chemisch bestendige werkhandschoenen
- EN511 (bescherming tegen koude): de koudebestendige werkhandschoenen, ook interessant voor tijdens de winter
- EN12477 (bescherming tegen het manueel lassen van metalen): de lashandschoenen
Soorten werkhandschoenen
Er bestaan veel soorten werkhandschoenen. Naast verschillende kleuren, maten en materialen zijn er ook hitte- of koudebestendige, snijbestendige, oliebestendige, flexibele, professionele, wegwerphandschoenen en handschoenen voor algemeen gebruik. Handbescherming wordt gemaakt van verschillende materialen zodat ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Bepaalde uitvoeringen zijn gemaakt van leer. Daarnaast zijn er waterdichte modellen of uitvoeringen die speciaal gemaakt zijn om te gebruiken in de winter. Dit noemt men ook wel thermowerkhandschoenen.
Algemeen gebruik
Voor lichte klussen of voor in de tuin dan zijn gewone werkhandschoenen van katoen en leer een prima keuze. Je kunt hiervoor een eenvoudig model kopen of kiezen voor een model met meer comfort. De meeste handbescherming is er niet in een apart dames- en herenmodel. Er zijn echter wel verschillende uitvoeringen gemaakt. Kies dan de meest geschikte. Damesmodellen hebben over het algemeen een wat slanker ontwerp. Naar verhouding zijn hierbij de vingers langer.
Snijbestendig
Wanneer je veel werkt met handgereedschap, zoals messen, zagen of beitels, gebruik dan snijbestendige handschoenen. Let op als je met een elektrische zaag werkt. Hierbij is het advies om géén werkhandschoenen te dragen. Door het dragen van een handschoen kan de schade aan je hand namelijk vele malen groter zijn. Het zaagblad kan zich namelijk vastgrijpen aan de handschoen. De handschoen wordt dan enorm ruw van de hand getrokken of zelfs met hand en al gegrepen worden.
Hittebeschendig
Er is speciale nauwsluitende en hittebestendige handbescherming ontworpen voor het werken met haakse slijptollen en voor metaalbewerking. Deze voldoen naast de EN388 norm ook aan de EN407 norm voor hittebestendige werkhandschoenen. Voor laswerken ben je het beste beschermd met EN12477 lashandschoenen. Voor het werken met een kettingzaag, zijn er speciale kettingzaaghandschoenen met de norm EN381.
Olie- of chemicaliënbestendig
Je kunt jezelf ook beschermen tegen vloeistoffen. Dit is belangrijk als je werkt met chemische middelen, maar ook bijvoorbeeld bij het sleutelen aan de automotor. Draag hierbij afsluitende latex of rubber handschoenen. Op de verpakking van de producten waarmee je werkt staat aangegeven of je speciale beschermende werkhandschoenen volgens de norm EN374 moet dragen.
Professionele werkhandschoenen
Professionele werkhandschoenen zijn essentiële beschermingsmiddelen voor verschillende sectoren. Ze zijn gemaakt van verschillende hoogwaardige materialen en bieden daardoor duurzaamheid en grip. Beschikbaar in diverse types en snijbestendigheidsniveaus, zijn ze geschikt voor uiteenlopende taken, van bouw tot gezondheidszorg. Voldoen aan normen zoals EN388 en EN374 om prestaties en bescherming te waarborgen.
Werkhandschoenen voor in de bouw
Werkhandschoenen voor de bouw zijn essentieel voor bouwvakkers. Deze handschoenen beschermen tegen scherpe voorwerpen, chemicaliën en ruwe oppervlakken. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en bieden daardoor weerstand tegen stoten en schuren. Het dragen van goed passende handschoenen vermindert het risico op handletsel en verhoogt de productiviteit op de bouwplaats. Regelmatig onderhoud en vervanging zijn belangrijk om bescherming te behouden.
Wanneer zijn werkhandschoenen nodig?
Werkhandschoenen zijn essentieel voor de veiligheid. Handschoenen kunnen je namelijk beschermen tegen verwonding door gereedschap of chemische stoffen. Personen die werken met gereedschap en chemicaliën dienen zich hier tegen te beschermen. Gereedschap kan immers onbedoeld leiden tot snij- of schaafwonden en chemicaliën kunnen brandwonden veroorzaken. Als je bij dit soort werkzaamheden gewone handbescherming van katoen of leer draagt, dan ben je onvoldoende beschermd. Een eenvoudige werkhandschoen is vooral geschikt voor de gewone huis-, tuin- en keukenklussen. Voor andere toepassingen dien je een handschoen te zoeken die beschermt tegen de specifieke gevaren. Je kunt jezelf beschermen tegen twee soorten risico's, namelijk:
- mechanische gevaren
- chemische gevaren
Mechanisch gevaar kan ontstaan door het werken met gevaarlijk gereedschap. Hiervoor zijn er degelijke handschoenen ontwikkeld toegespitst op de specifieke gewenste snij-, schuur-, scheur- en perforatieweerstand. Neem geen risico en kies voor de juiste specificaties. Verschillende gereedschappen vragen om verschillende soorten bescherming. Voor zagen kun je bijvoorbeeld het beste handschoenen kopen met extra snijweerstand. Deze modellen beschermen dan vooral tegen snijden.
We hebben het over chemisch gevaar wanneer je werkt met chemische stoffen. Aangezien er erg veel verschillende soorten chemische stoffen zijn die allemaal anders kunnen reageren, zijn er ook veel verschillende soorten beschermingen tegen chemische gevaren. Zo is er voor het werken met chloor bijvoorbeeld handbescherming ontwikkeld die deze chemische stof niet doorlaat. Een katoenen handschoen is voor dit soort werk onvoldoende. Werkhandschoenen gemaakt van latex of rubber kunnen hierbij wel een goede bescherming bieden.
In ruimtes waar het dragen van PBM verplicht is, wordt dit altijd aangegeven door middel van pictogrammen. Hierdoor is voor iedereen duidelijk dat er bijvoorbeeld verplicht werkhandschoenen moeten worden gedragen tijdens het betreden van de ruimte.
Symbolen bij werkhandschoenen
Voordat je werkhandschoenen gaat kopen, moet je bepalen wat de specifieke risico's van het werk zijn. Zo kan werken met scherpe gereedschappen of materialen schaaf- en snijwonden aan de handen veroorzaken. Bij het verwerken van verf, purschuim, kit, cement of andere chemische producten loop je het risico op huidklachten. Denk hierbij aan eczeem, allergische reacties of infecties. Er zijn verschillende type handschoenen voor deze verschillende soorten risico's. Houd hier rekening mee en kies voor het model dat de beste bescherming biedt. Je kunt hiervoor kijken naar de symbolen die op de handschoenen staan. Er zijn speciale pictogrammen die aangeven tegen welke gevaren de handschoen beschermt. De symbolen hamer en maatkolf (of fles) zijn belangrijke symbolen voor het werken in de bouw. Het symbool vlam staat voor bescherming tegen hitte, twee driehoeken boven elkaar voor elektriciteit en een ijskristal staat symbool voor kou.
Werkhandschoenen met symbool hamer
Dit soort handschoenen beschermen tegen mechanische risico's zoals snijgevaar, schuren, perforeren en scheuren. De mate van bescherming wordt weergegeven met een cijfer tussen 1 en 5. Het cijfer 5 is hierbij de hoogste niveau. De scheurweerstand is in het voorgenoemde geval 4. Zowel de snijweerstand als de perforatieweerstand zijn 1. De vermelde cijfers staan in een vaste volgorde, namelijk schuurweerstand, snijdweerstand, scheurweerstand en perforatieweerstand. Indien er bijvoorbeeld staat 2141 dan betekent dit dat het aantal cycli, dat nodig is om door het handschoenenstaal heen te schuren, factor 2 heeft.
- Schuurweerstand: het aantal cycli dat nodig is om door het handschoenenstaal te schuren.
- Snijweerstand: het aantal cycli dat nodig is om bij een constante snelheid door het handschoenenstaal heen te snijden.
- Scheurweerstand: de kracht die nodig is om door het handschoenenstaal heen te scheuren.
- Perforatieweerstand: de kracht die nodig is om het handschoenenstaal met een punt van standaard afmetingen te doorboren.
Werkhandschoenen met symbool fles
Een maatkolf (of fles) op de handschoen betekent dat de werkhandschoen is gemaakt voor het beschermen tegen blootstelling aan chemische stoffen.
Voordelen van werkhandschoenen
Je handen gaan niet kapot
Een handschoen beschermt jouw handen bijvoorbeeld bij het tillen van zware voorwerpen. Je handen zullen minder snel verwondingen oplopen bij voorwerpen met scherpe randjes en andere onregelmatigheden. Met goede werkhandschoenen zullen jouw handen niet zo snel kapot gaan. De stof van de werkhandschoenen verdeelt de druk en ontlast jouw handen. Op deze manier kun je langer werken zonder pijn te krijgen en/of blaren op te lopen.
Ze isoleren goed
Handbescherming beschermt je handen niet alleen, maar kan ook goed isoleren. Dit is vooral prettig als je met warmte of kou werkt. Een loodgieter bijvoorbeeld werkt soms met warme leidingen. Door het dragen van handbeschermingverbrandt hij zijn handen niet. Het wordt ook het veel comfortabeler om 's winters buiten te werken. Het tijdperk van de koude handen is voorbij. Let wel op dat niet alle werkhandschoenen even goed isoleren. Er is heel veel kwaliteitsverschil te vinden tussen de diverse modellen.
Slijten niet snel
Waar normale handschoenen al snel de geest kunnen geven, zijn werkhandschoenen gemaakt om tijdens het werken te gebruiken. Je kunt hiermee wel jaren vooruit, want ze verslijten niet snel.
Waterdichte werkhandschoenen
Veel handbescherming is waterdicht, waardoor je ook in de regen kunt werken zonder natte handen te krijgen. Hierdoor krijg je het veel minder snel koud dan wanneer je met blote handen zou werken. Je moet natuurlijk wel goed opletten dat je de rest van je lichaam ook goed tegen het water en de kou beschermt door de juiste kleding aan te trekken.
Maattabel werkhandschoenen
De maatvoering van werkhandschoenen wordt vaak in een cijfer uitgedrukt. Er zijn ook bepaalde soorten die in één maat bestaan. We noemen dit een 'One Size model'. Deze handschoenen zijn zodanig gemaakt dat de meeste mensen deze zullen passen. Als er wel verschillende maten zijn, kies dan voor de juiste maat. Dit voorkomt dat ze afzakken of knellen terwijl je ze draagt. Dit werkt veel prettiger. Naast de cijfermaten zijn er ook modellen die werken met de maten S tot en met XXL. Om jouw maat te kunnen bepalen kun je de breedte van je hand opmeten. Dit kan eenvoudig met een meetlint of een touwtje (deze opmeten met een lintmeter). Op basis van de gemeten breedte kun je jouw maat in onderstaande tabel opzoeken. De maatvoering van de diverse merken kan verschillen. Heb je naar verhouding veel langere vingers, houd hier dan rekening mee met de keuze voor een bepaalde maat.
Breedte handpalm | Maat | Internationaal |
12 cm | 1 | XS |
13 cm | 2 | XS |
14 cm | 3 | XS |
15 cm | 4 | XS |
16 cm | 5 | XS |
17 cm | 6 | S |
18 cm | 6,5 | S |
19 cm | 7 | M |
20,5 cm | 7,5 | M |
22 cm | 8 | M |
23 cm | 8,5 | L |
24 cm | 9 | L |
26 cm | 9,5 | L |
27 cm | 10 | XL |
27,5 cm | 10,5 | XL |
28 cm | 11 | XL |
29,5 cm | 11,5 | XXL |
30,5 cm | 12 | XXL |
Waar kun je werkhandschoenen kopen?
Je kunt handbescherming tegenwoordig op heel veel plekken kopen, van de lokale bouwmarkt tot aan de buurtwinkel. Bij ons bestel je eenvoudig en snel online jouw perfecte werkhandschoenen. Je kunt bij ons ook terecht voor hulp bij je zoektocht naar de juiste soort handschoenen. Onze klantenservice staat voor je klaar. We helpen je graag.
Lees minderHeb je een vraag?