Gehoorbescherming
Of je nu voor een paar minuten of voor meerdere uren in een lawaaiige omgeving bent of werkt, gehoorbescherming is altijd nodig. Gehoorschade is vaak onomkeerbaar en daarom moet gehoorbescherming onderdeel zijn van jouw persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de werkvloer.
Lees verderDe grenswaarde bij een blootstelling is 8 uur per dag bij een geluidsdruk van 80 dB(A). Indien je werkzaam bent in een omgeving waarin meer dan 80 decibel geluid wordt geproduceerd, is een werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Geluid is 'schadelijk' vanaf 85 dB(A). De werkgever dient in dit geval technisch-organisatorische maatregelingen te treffen, bijvoorbeeld door pictogrammen op te hangen om te verduidelijken dat gehoorbescherming verplicht is.
Wat is dB(A)?
We spraken hierboven al over dB(A), maar wat houdt dit eigenlijk in? Deze afkorting is de eenheid voor de sterkte van het geluid. De maximale blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk zonder dat het schadelijk is voor het oor is per geluidsdruk verschillend. Zo is blootstelling aan 80 dB(A) na 8 uur pas schadelijk, terwijl blootstelling aan 110 dB(A) al schadelijk is na 30 seconden.
HML-waarden
De HML waarden geven aan hoe hoog de geluidsreductie is in drie frequentiegebieden: H=Hoog, M=Medium en L=Laag. Deze frequenties zijn:
H (Hoog): tussen 2000 en 8000 Hz
M (Medium): tussen 1000 en 2000 Hz
L (Laag): tussen 63 en 1000 Hz
Decibelschaal
De decibelschaal is logaritmisch. Blootstelling aan geluid van 95 dB wordt ervaren als twee keer zo luid als 85 dB. Fysiek gemeten toont dit verschil eigenlijk een verdrievoudiging van de geluidsdruk aan. Lange duurtijd, dagelijkse blootstelling aan 85 dB zal leiden tot gehoorverlies. Dagelijkse blootstelling van 8 uur bij 85 dB is even gevaarlijk als 88 dB gedurende 4 uur.
Hoe selecteer je de juiste gehoorbescherming?
Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming dien je rekening te houden met de juiste geluidsdemping en het draagcomfort. Om geen blijvende gehoorschade op te lopen, moet het gemiddeld gewogen geluidsniveau minus de SNR-waarde van de gehoorbeschermer lager dan 80 dB liggen.
Welke soorten gehoorbescherming zijn er?
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Zo kan gehoorbescherming onderverdeeld worden onder te verdelen in twee varianten, namelijk oordopjes en gehoorkappen. Oordoppen zijn verkrijgbaar in samenrolbare en voorgevormde varianten. Samenrolbare oordoppen zijn gemaakt van langzaam expanderend schuimstof dat zich na het inbrengen in het oor aanpast aan de vorm van de gehoorgang. Voorgevormde oordoppen zijn gemaakt van buigzaam materiaal en zijn zodanig voorgevormd dat ze voor de meeste oren geschikt zijn. Vaak zit aan de oordoppen een koordje of een beugel bevestigd zodat ze minder snel kwijt raken. Wanneer je ze niet gebruikt kunnen de doppen gemakkelijk om de nek worden gehangen. Dan zijn er ook nog otoplastieken. Dit zijn gehoorbeschermers die persoonlijk aangemeten zijn en dat maakt elke otoplastiek dus uniek. Ten slotte zijn er ook nog gehoorkappen. Gehoorkappen lijken op een grote koptelefoon en hebben een grote dempingswaarde. Wanneer de kussens de gehele oren omsluiten en de juiste gelijkmatige druk uitoefenen, krijg je de beste geluidsdemping.
Niet alleen voor volwassenen bieden wij een groot assortiment. Bij ons kun je ook gehoorbescherming voor kinderen kopen.
Wanneer gebruik je gehoorbescherming nog?
Niet alleen op het werk zijn oordopjes of gehoorkappen inzetbaar. Als je naar een concert of festival gaat, dan is gehoorbescherming ook aan te raden. Heb je last van een snurkende partner of een lawaaiige straat, dan helpen oordopjes je geluidloos de nacht door. Ook kun je ze gebruiken in het vliegtuig wanneer je even een dutje wilt doen. Water in de gehoorgang is erg vervelend en kan leiden tot oorontsteking. Oordopjes houden water, chloor en ongewenste bacteriën uit de oren tijdens het zwemmen.
Lees minderHeb je een vraag?