Gehoorbescherming

Of u nu voor een paar minuten of voor meerdere uren in een lawaaiige omgeving bent of werkt, gehoorbescherming is altijd nodig. Gehoorschade is vaak onomkeerbaar en daarom is gehoorbescherming onderdeel van uw persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de werkvloer. De grenswaarde bij een blootstelling is 8 uur per dag bij een geluidsdruk van 80 dB(A). Indien u werkzaam bent in een omgeving waarin meer dan 80 decibel geluid wordt geproduceerd, is een werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Geluid is 'schadelijk' vanaf 85 dB(A). De werkgever dient in dit geval technische-organisatorische maatregelingen te treffen, bijvoorbeeld door pictogrammen op te hangen om te verduidelijken dat gehoorbescherming verplicht is. 

Bekijk ons assortiment: Oordoppen | Gehoorbeugel | Gehoorkappen | Accessoires gehoorbescherming

Lees verder

Wat is dB(A)?

We spraken hierboven al over dB(A), maar wat houdt dit eigenlijk in? Deze afkorting is de eenheid voor de sterkte van het geluid. De maximale blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk zonder dat het schadelijk is voor het oor is per geluidsdruk verschillend. Zo is blootstelling aan 80 dB(A) na 8 uur pas schadelijk, terwijl blootstelling aan 110 dB(A) al schadelijk is na 30 seconden. 

Hoe selecteert u de juiste gehoorbescherming?

Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming dient u rekening te houden met de juiste geluidsdemping en het draagcomfort. Om geen blijvende gehoorschade op te lopen, moet het gemiddeld gewogen geluidsniveau minus de SNR waarde van de gehoorbeschermer minder dan 80 dB zijn. Voor een uitgebreide uitleg kijkt u op onze pagina over gehoobescherming.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Zo is gehoorbescherming onder te verdelen in twee varianten, namelijk oordopjes en gehoorkappen. Oordoppen zijn verkrijgbaar als samenrolbaar en voorgevormd. Samenrolbare oordoppen zijn gemaakt van langzaam expanderend schuimstof dat zich na het inbrengen in het oor aanpast aan de vorm van de gehoorgang. Voorgevormde oordoppen zijn gemaakt van buigzaam materiaal en zijn zodanig voorgevormd dat ze voor de meeste oren geschikt zijn. Vaak zit aan de oordoppen een koordje of een beugel bevestigd zodat ze minder snel kwijt raken. Ook wanneer u ze niet gebruikt kunnen de doppen gemakkelijk om de nek worden gehangen. Dan zijn er ook nog otoplastieken. Dit zijn gehoorbeschermers die persoonlijk aangemeten zijn en dat maakt elke otoplastiek dus uniek. Ten slotte zijn er ook nog gehoorkappen. Gehoorkappen lijken op een grote koptelefoon en hebben een grote dempingswaarde. Wanneer de kussens de gehele oren omsluiten en de juiste gelijkmatige druk uitoefenen, krijgt u de beste geluidsdemping.

Niet alleen voor volwassenen bieden wij een groot assortiment. Bij Logistiekdirect.be kunt u ook gehoorbescherming voor kinderen kopen. 

Wanneer gebruikt u gehoorbescherming nog meer?

Niet alleen op uw werk zijn oordopjes of gehoorkappen inzetbaar. Gaat u naar een concert of festival, dan is gehoorbescherming ook aan te raden. Heeft u last van een snurkende partner of een lawaaiige straat, dan helpen oordopjes u geluidloos de nacht door. Ook zijn ze te gebruiken in het vliegtuig wanneer u even een dutje wilt doen. Water in de gehoorgang is erg vervelend en kan leiden tot oorontsteking. Oordopjes houden water, chloor en ongewenste bacteriën uit de oren tijdens het zwemmen. 

Bekijk hier ook onze catalogus voor alle informatie over gehoorbescherming.

Lees minder

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.