Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Pallet keuzehulp

Wat is de juiste pallet voor jou?

De keuze is reuze in de wereld van de ladingdragers. Naast de verschillende materialen waaruit een pallet kan worden vervaardigd zijn er nog verschillende formaten, nieuwe en gebruikte pallets en is er keuze uit diverse draagvermogens. Als dé specialist op het gebied van pallets helpen wij jou graag op weg naar de ideale pallet voor jouw vraagstuk. De eerste stap? Het juiste materiaal.

Houten pallets

✓ Gemakkelijk te repareren
✓ Maatwerk mogelijk
✓ Breed aanbod
✓ Duurzaam
✓ Goede beschikbaarheid

X Gevoelig voor weersomstandigheden

De meest voorkomende pallet is nog altijd de houten pallet. De europallet ofwel EUR-pallet is de meest gebruikte variant. Deze ladingdrager kom je veel tegen in de Europese transportmarkt. Een europallet heeft afmetingen en specificaties die zijn vastgelegd in de European Pallet Association. Veel bakken, kratten en dozen voldoen aan de Euronorm, deze norm bevat afmetingen die perfect stapelbaar zijn op een Europallet. De afmetingen van deze pallet zijn 80 x 120 cm en het draagvermogen is 1.500 kg. Daarnaast is het hout behandeld, zodat het voldoet aan de ISPM 15 norm. Dit kan van belang zijn bij internationaal vervoer.

Na de europallet is de blokpallet een veel gekozen ladingdrager. Deze pallet heeft een afmeting van 100 x 120 cm en een draagvermogen van 350 tot 1.500 kg. Blokpallets worden ook wel industriepallets genoemd en zijn geschikt voor zowel transport als opslag in palletstellingen. Ook op een blokpallet kan je efficiënt stapelen met euronorm bakken, kratten en dozen. Naast de EUR-pallet en de blokpallet zijn er nog veel meer andere houten pallets. Ze verschillen bijvoorbeeld in maatvoering, draagkracht, soort hout, aantal planken of model. Zelfs maatwerk is mogelijk.

Een houten pallet is gemakkelijk te repareren, maar is wel gevoelig voor vocht. Hout kan vocht opnemen. Sla de pallets in goed geventileerde en droge ruimtes op, zet ze niet te dicht op elkaar en zet gedroogde pallets niet bij niet-gedroogde pallets. Op deze manier voorkom je dat houten pallets gaan schimmelen. Als je houten pallets goed behandelt en niet overbelast, kun je ze lang gebruiken. Het is dus een duurzaam hulpmiddel.

Kunststof pallets

✓ Goed te reinigen
✓ Sterk
✓ Rot en splintert niet
✓ Geschikt voor medische en foodsector

X Kostbare reparatie

Kunststof pallets zijn een uitstekend alternatief voor de houten pallets. De ladingdragers zijn gemakkelijk te reinigen waardoor ze in bijvoorbeeld de farmaceutische, chemische en levensmiddelenbranche vaak gebruikt worden. De kunststof pallets hebben een relatief laag gewicht en zijn daardoor erg handzaam. Daarnaast zijn er ook nestbare kunststof pallets beschikbaar die een stuk minder ruimte innemen als ze opgestapeld zijn. Andere voordelen van kunststof pallets zijn de sterkte van de pallet, ook omdat ze uit één stuk vervaardigd zijn en dus geen losse verbindingen hebben, en dat ze niet rotten of splinteren. Doordat er amper beschadigingen optreden veroorzaken ze zelden storingen in het logistieke proces.

Houtvezel pallets

✓ Laag gewicht
✓ Ideaal voor export
✓ Nestbaar
✓ Standaard ISPM-15

X Niet te repareren
X Moeten droog bewaard worden

Een houtvezel pallet weegt de helft van een houten pallet. Dit maakt deze pallet gemakkelijk hanteerbaar en je bespaart hiermee op verzend- en transportkosten. Bovendien zijn niet-beladen houtvezelpallets nestbaar, een stapel van 50 tot 60 pallets is slechts 2 meter hoog. Dit kan voor een ruimtebesparing van 70% zorgen. Houtvezelpallets zijn gemaakt conform de ISPM15-norm en hebben geen bijkomende behandeling tegen schadelijke organismen nodig. Het zijn hierdoor ideale exportpallets. Net als kunststof pallets bevatten ze geen spijkers, splinters of scherpe hoeken en zijn ze gemaakt uit één geheel. Het nadeel van houtvezelpallets is dat ze droog bewaard moeten worden en eenmaal beschadigd niet meer te repareren zijn.

Het juiste formaat pallet

Naast het materiaal is ook de grootte van de pallet erg belangrijk. Zoals eerder al genoemd zijn de Europallet (80 x 120 cm) en de blokpallet (100 x 120 cm) de meest voorkomende maten voor de transport. Er zijn echter nog veel meer verschillende maten, zo zijn displaypallets vaak kleiner omdat deze rechtstreeks de winkelvloer op gaan en dus minder ruimte in moeten nemen. 

Het is dus belangrijk om goed na te denken welk formaat pallet het beste bij jouw vraag past. Heb je minder opslagruimte maar wil je je producten wel veilig wegzetten op een pallet? Ga dan bijvoorbeeld voor een 60 x 80 cm pallet in plaats van de twee keer zo grote europallet. Met afmetingen van  40 x 60 cm tot 102 x 122 cm en zelfs 90 x 180 cm hebben we letterlijk en figuurlijk een breed aanbod. Zit het juiste formaat er nog steeds niet tussen? Kies dan voor een pallet op maat

Nieuw of gebruikt?

Naast nieuwe pallets bieden we ook gebruikte pallets aan. Vooral bij de Europallet is dit gangbaar omdat ze onderdeel uitmaken van een pallet ruilsysteem. Heel kort gezegd betekent dit dat als er volle pallets afgeleverd worden er net zoveel lege pallets weer meegegeven worden aan de leverancier. Een gebruikte A-keus pallet is kwalitatief nog steeds uitstekend en kan ook wel zo goed als nieuw worden genoemd. B-keus pallets hebben wat meer gebruiksschade maar voldoen nog steeds als ladingdrager. 

Gebruikte pallets hebben twee grote voordelen. Het eerste is duurzaamheid. In plaats van nieuw hout of kunststof te gebruiken voor het creëren van een nieuwe pallet gebruik je houten of kunststof pallets die al in de omloop waren. Het tweede voordeel is dat A-keus en B-keus pallets goedkoper zijn dan nieuwe pallets, terwijl ze vaak net zo goed geschikt zijn als ladingdrager als de nieuwe variant.

Europallets of wegwerppallets?

Europallets maken deel uit van een ruilsysteem. In ruil voor volle, beladen europallets worden bij aflevering lege pallets mee teruggegeven aan de leverancier. Dit betekent dus dat de pallets in circulatie blijven. Dit is dus erg handig als je handelt met bedrijven die ook met Europallets werken. Je wisselt als het ware pallets uit waardoor je in principe altijd dezelfde voorraad blijft houden.

Als er geen sprake is van een ruilsysteem kun je het beste kiezen voor een wegwerppallet. Hiervoor hoeft geen registratie bijgehouden te worden en ze zijn goedkoper. Ze worden ook wel eenmalige of one way pallets genoemd maar ondanks deze naam kunnen ze vaker gebruikt worden. Als je de wegwerppallet goed behandelt en niet overbelast kun je ze vaker inzetten. Een ander voordeel is dat deze pallets beschikbaar zijn in het europallet formaat van 80 x 120 cm maar daarnaast nog in veel meer vormen en maten.

Euronorm pallets

Dat de Europallets en blokpallets zo handig en vaakgebruikt zijn heeft te maken met het feit dat de afmetingen en specificaties zijn vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Doordat de pallets in heel Europa veelvuldig worden gebruikt zijn veel dozen, bakken en kratten op dit formaat afgestemd. Dit noemen we de Euronorm.

Vanuit de basismaat 600 x 400 mm, waarvan er 4 op een pallet passen, zijn diverse bodemmaten afgeleid. Door deze maten is er in heel Europa een efficiënte wijze van transport en opslag op Europallets en blokpallets. Hieronder zie je hoe er zonder ruimteverlies dozen van verschillende afmetingen precies op de pallets passen.

                  Europallets (of rolcontainer)                                            Blokpallet

Europallet vs Euronorm   Blokpallet vs Euronorm

Heb je na deze uitleg toch nog vragen? 

We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Maatwerk aanpassingen zijn mogelijk en je kunt bij ons zelfs je eigen bezorgafspraak maken. Laat ons weten wanneer je het geleverd wilt krijgen en we maken hiervoor een leverafspraak. Wil je alles tegelijk ontvangen of bepaalde maten of aantallen op een ander tijdstip? Daarnaast is het mogelijk om overtollige pallets bij ons in te leveren. Deze kunnen we op een gewenst moment ophalen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.