Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Veiligheidspictogrammen en hun betekenis

Veiligheidspictogrammen en hun betekenis

De verschillende veiligheidspictogrammen hebben elk hun eigen functie of betekenis. Bovendien kunnen pictogrammen en symbolen erg belangrijk zijn. Zowel bij de veiligheid op de werkvloer, als in het dagelijkse leven. Zo is het in bepaalde situaties belangrijk dat je snel kunt zien wat je moet doen om de veiligheid van mensen te garanderen. Hierbij denken we aan aangeven waar bepaalde voorzieningen zijn en wijzen op gevaar. Maar het gaat ook over het verplicht dragen van bepaalde persoonlijke beschermingsmiddelen of het verbieden van roken en open vuur.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de verschillende soorten veiligheidspictogrammen.

  • Verbodsborden
  • Gebodsborden
  • Waarschuwingsborden
  • Pictogrammen voor evacuatie
  • Pictogrammen voor brandbeveiliging

Verbodsborden

Verboden te roken

Op een verbodsbord staat aangegeven wat niet mag. Soms is dat belangrijker dan weten wat wel mag. Je kunt dit soort veiligheidspictogrammen vaak herkennen aan de ronde vorm met een rode rand.
Een veelvoorkomend verbodspictogram is het bord “verboden hier te roken”.

Gebodsborden

Gehoorbescherming verplicht

Veiligheidspictogrammen met geboden geven aan wat op die plek moet gebeuren. Met deze pictogrammen wijs je erop dat bepaalde handelingen echt moeten worden uitgevoerd, zoals gehoorbescherming of andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. In sommige gevallen is het plaatsen van gebodsborden zelfs verplicht. Dit blauwe bord geeft aan dat het dragen van gehoorbescherming verplicht is.

Waarschuwingsborden

Waarschuwingsbord

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Op de werkvloer kan het gevaar in een klein hoekje zitten. Vallen staat bovenaan in de lijst met ernstige bedrijfsongevallen. Maar ook bij het werken met machines gebeuren er vaak ongelukken. Daarnaast verhoogt werken met gevaarlijk. Met een waarschuwingsbord kun je de veiligheid verhogen.
Om te waarschuwen voor ‘bijtende stoffen’ wordt dit driehoekige pictogram gebruikt.

Pictogrammen voor evacuatie

Pictogram evacuatie

Stel dat er een ongeluk gebeurt, dan telt elke seconde. Het is heel belangrijk om snel in actie te kunnen komen. De pictogrammen voor evacuatie wijzen je de weg. Dit groene bord is om aan te geven waar de verzamelplaats is in geval van een calamiteit. Het is belangrijk dat iedereen weet waar deze plaats zich bevindt.

Pictogrammen voor brandbeveiliging

Brandbeveiliging pictogram

Dit zijn veiligheidspictogrammen die bijdragen aan brandpreventie. Het is wettelijk verplicht dat de locatie van een brandblusser met een pictogram wordt aangeduid. In grotere gebouwen moet ook de vluchtweg duidelijk aangegeven worden, maar dat is niet verplicht in privé-omgevingen. Een van de meest voorkomende veiligheidspictogrammen is het brandbeveiligingspictogram 'brandblusser'.

De diverse soorten veiligheidspictogrammen koop je gemakkelijk online. Het uitgebreide assortiment bevat de meest voorkomende pictogrammen. Weliswaar zijn de verschillende soorten overzichtelijk bij elkaar gezet, maar je kunt ons ook altijd bellen voor advies. Je kunt kiezen uit een sticker of een bord van kunststof, aluminium of pvc. Al onze veiligheidspictogrammen zorgen voor duidelijke signalering. Samen leveren ze een positieve bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer.


Vragen over veiligheidspictogrammen?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.