Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Tips voor transport met pallets

Tips voor transport met pallets

Pallets kunnen een ideaal hulpmiddel zijn om goederen op te vervoeren. Een pallet wordt ook wel ‘ladingdrager’ genoemd. Hoe zorg je ervoor dat een beladen pallet veilig op transport kan? En dat de lading zonder schade aankomt? Houd bij transport met pallets rekening met onderstaande zaken:

  1. De pallet
  2. Manier van stapelen
  3. Vastzetten en beschermen

1. De pallet

De pallet die het meeste voorkomt is de europallet of de eenmalige pallet met een afmeting van 80x120 cm. De europallet heeft ook een afmeting van 80 x 120 cm. Controleer altijd of de ladingdrager geschikt is voor het gewicht van de goederen die je wil verzenden. Daarnaast mag er voor transport maximaal 1000 kg op een pallet worden geladen. Een pallet kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Veelvoorkomende materialen zijn hout en kunststof. Houten pallets zijn voordeliger dan kunststof uitvoeringen. Steeds meer landen stellen bij het gebruik van houten pallets verplicht dat aan de eisen van ISPM 15 wordt voldaan. Dit is ter voorkoming van verspreiding van levend ongedierte door transport. Kunststof pallets voldoen al automatisch aan deze eisen en gaan veel langer mee. Bovendien kunnen ze gemakkelijk gereinigd worden. Ze komen daarom veel voor in de voedings- en farmaceutische industrie.

Gebruik een pallet die groot genoeg is, zodat de goederen niet uitsteken. Hiermee voorkom je beschadigingen of ongelukken tijdens het transport met pallets. Maar vergeet niet dat je met een kleinere pallet, zoals een pallet van 60 x 80 cm, kunt besparen op laadmeters tijdens het transport.

Check alvorens je artikelen er op gaat zetten altijd nog even of de pallet in goede staat is.

Europallet

2. Manier van stapelen

Stapel de dozen op in kolommen en probeer daarbij het gewicht gelijkmatig over de pallet te verdelen. Zet de kleinste en de zwaarste dozen onder op het plateau. De grootste en de lichtste mogen bovenop. Wanneer je veel gelijke dozen op een pallet stapelt, is het handig om deze ‘in verband’ te stapelen. Heb je goederen die veel verschillen van elkaar voor wat betreft gewicht en formaat? Sorteer dan de goederen eerst op hetzelfde gewicht en formaat. Stapel vervolgens gelijke pakketten in evenwichtige lagen op je pallet. Op deze manier krijg je een zo stabiel mogelijk geheel.
Goederen liggen op een bepaalde manier en in een bepaalde volgorde als ze opgeslagen zijn. Hier kan een reden achter zitten. Als een doos bijvoorbeeld op zijn zijkant ligt, plaats deze dan ook zo op de pallet. Handhaaf zo veel mogelijk de volgorde en wijze van stapelen.

Pallet met gestapelde zakken

3. Vastzetten en beschermen

Nadat je de pallet hebt volgeladen, is het belangrijk om het geheel goed vast te zetten en te beschermen. Dit is belangrijk, omdat tijdens het transport de pallets veel te verduren kunnen hebben. Hierbij is ladingzekering uiteraard ook van belang.

Voorkom schade aan je zending tijdens het transport door de randen te verstevigen. Gebruik hiervoor randbeschermers en hoekprofielen. Zet de goederen goed vast op de pallet, bijvoorbeeld door te sealen. Seal ook de bovenzijde en wikkel de folie om de bodem van de pallet. Met banden kun je de zending aan de pallet bevestigen. Ingesealde pallets kunnen vlotter worden ingeladen in bijvoorbeeld vrachtwagens en containers. Door het omwikkelen met rekfolie wordt de stabiliteit van de lading verhoogd. Bovendien beschermt de folie tegen vuiligheid en vocht. Het wikkelen kan handmatig of machinaal gebeuren.

  • Handmatig wikkelen

    Bij handmatig wikkelen loop je rond de pallet met een wikkelfolie dispenser. Dit is nog altijd de meest gebruikte manier in kleine bedrijven of plekken waar per dag een beperkt aantal pallets verwerkt worden.

  • Machinaal wikkelen

    Wanneer je per dag meer dan 15 pallets omwikkelt is machinaal wikkelen de beste oplossing, want dit gaat veel sneller. Het wikkelen gebeurt hierbij met een palletwikkelmachine. De pallet, inclusief lading, mag echter niet hoger zijn dan 2 meter. Een wikkelmachine past zich perfect aan de vormen van je pallet en lading aan. Daardoor worden bij machinaal wikkelen de pallets nog stabieler. Er wordt hierbij ook niet te veel of te weinig wikkelfolie gebruikt.

Het is ook mogelijk om van je pallet een kist te maken. Dit doe je door er opzetranden voor pallets op te zetten. Het is een perfecte manier om je goederen te beschermen tijdens het transport. In combinatie met een palletdeksel heb je snel een sluitende exportverpakking.

Speciale wensen bij transport met pallets

Laatste tip: houd rekening met de wensen van de klant. Komen de goederen beschadigd aan, of niet op de aangegeven manier, dan kun je daar op worden aangesproken. Kijk of er bijzondere eisen of wensen zijn. Wordt er bijvoorbeeld iets gezegd over de manier van stapelen? Of is er een voorkeur voor een bepaalde stapelhoogte? Luister naar speciale wensen van klanten, want een tevreden klant is een trouwe klant.


Vragen over transport met pallets?

Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.