Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Processierups bestrijden

Processierups bestrijden

In de zomer van 2019 was het hot topic: de processierups. Ze zagen er alles behalve schattig uit en bovendien was de jeuk die ze meebrachten vaak ondraaglijk. De processierups zorgde vorige zomer, maar ook weer de zomer die komen gaat, voor heel veel overlast. Voorkomen is beter dan genezen, dus er wordt nu al met man en macht maatregelen getroffen om de plaag zoveel mogelijk te beperken. Wat kun je doen om de processierups een stap voor te zijn?

Even voorstellen: de processierups

Nog nooit eerder is een kennismaking zo verschrikkelijk geweest. De processierups leeft voornamelijk in eikenbomen en gaat daar op zoek naar voedsel: eikenbladeren. Dat doen zij in een rijtje achter elkaar, wat de ‘processie’ verklaart. Elke rups bezit ongeveer 700.000 brandhaartjes, welke voor het oog amper tot niet zichtbaar zijn. Bij gevaar gebruikt de processierups deze brandhaartjes om zich te verdedigen. Omdat ze zo klein zijn en weerhaakjes hebben, komen ze gemakkelijk onze huid en luchtwegen binnen. Vervolgens ontstaan klachten, zoals heftige jeuk, benauwdheid en uitslag op de huid. De verschijnselen verdwijnen na 1 à 2 weken vanzelf, maar kunnen veel overlast veroorzaken.

Beschermen tegen processierups

Het is niet gemakkelijk om je voor de volle 100% te beschermen tegen de piepkleine brandhaartjes van de processierupsen in bomen in je omgeving. Echter, je kunt wel goed voorbereid zijn, om het ergste te voorkomen. Zo is het raadzaam om lange en gesloten kleding te dragen. Draag zo nodig een wegwerp overall, wanneer je met of rondom processierupsen aan de slag gaat. Ook kun je kiezen om een haarnetje te dragen en/of een veiligheidsbril op te zetten. Maak gebruik van afzetlint om de omgeving te waarschuwen voor het gevaar van de processierups in specifieke bomen. Bestrijders weten op deze manier waar de beestjes zich bevinden. Door wikkelfolie om nesten heen te wikkelen, wordt verdere verspreiding (van de haartjes) tegengegaan.

Bestrijden van klachten

Wanneer de processierups je te pakken heeft gehad, is het raadzaam om de jeuk die ontstaat te verminderen. Krabben zorgt namelijk voor een hevige(re) reactie, waardoor de klachten langer aanblijven. Om de jeuk te verminderen, kun je gebruikmaken van:

  • Duct tape. Het klinkt misschien raar, maar je kunt de piepkleine haartjes zélf verwijderen van je huid. Doe dit door de jeukende plekken te beplakken met plakband en deze rustig los te trekken (hard mag ook, maar dat stelt je huid niet op prijs). Je trekt dan de piepkleine haartjes mee, waardoor de huid weer tot rust kan komen. Een gemakkelijke en snelle oplossing.
  • Aloë vera. De speciale aloe vera gels waren vorige zomer niet aan te slepen, maar zijn op moment van schrijven nog volop te koop. Sla op tijd een voorraadje in, zodat je in de zomer niet met lege handen komt te staan. Na het verwijderen van de haartjes, is het raadzaam om de verschillende plekken met de gel in te smeren. Bovendien gaat dit de jeuk tegen. Producten met menthol kunnen ook helpen.
  • Een wasje. Als je in aanraking bent gekomen met de processierups(haartjes), wordt aangeraden om kleding op zestig graden te wassen. Je weet in dat geval voor 100% zeker dat de haartjes uit je kleding zijn verdwenen.


Vragen over het bestrijden van processierups?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.