Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Je eerste magazijn inrichten

Je eerste magazijn inrichten


Thuis gestart, gegroeid en nu de stap naar een écht magazijn. Ondernemers starten vaak hun bedrijf thuis vanuit een werkkamertje, zolder of zelfs keuken. Als de activiteiten toenemen, kan het nodig zijn om te verhuizen. Met de bedoeling om verder te kunnen groeien, wordt het tijd om een professioneel magazijn in te richten. Waar moet je voor de inrichting van je magazijn aan denken en wat heb je allemaal nodig? 

Waar moet je aan denken?

Alvorens je een ruimte gaat huren of kopen, is het goed om na te denken over de volgende punten:

  • locatie
  • benodigde ruimte
  • aparte ruimte voor kantoor
  • speciale eisen

Locatie
De locatie van je nieuwe magazijn is heel belangrijk, want dit is iets wat je niet meer kunt veranderen. Denk niet alleen aan hoe het staat met je reistijd, maar denk ook aan de laad- en los mogelijkheden. Bovendien is het slim om te kijken of er afleverpunten van bijvoorbeeld PostNL in de buurt beschikbaar zijn, als je zelf pakketjes weg gaat brengen.

Benodigde ruimte
Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt af van je huidige voorraad en de verwachte ontwikkelingen hierin. Hierbij is niet alleen de vloeroppervlakte van belang, maar ook de vrije hoogte en de vloerbelasting. De vrije hoogte is de maximale hoogte die effectief gebruikt kan worden zonder in contact te komen met deuren, drempels en het dak. Daarnaast is de vloerbelasting het gewicht dat de vloer aankan. Dit wordt vaak uitgedrukt in kg per m². Doordat je met dit soort zaken rekening houdt, kun je voorkomen dat je er bijvoorbeeld pas achter komt dat de ruimte te laag is, als je klaar bent met de inrichting.

Aparte ruimte voor kantoor
Indien je naast een magazijn een kantoor nodig hebt, kun je hier ook direct rekening mee houden. Veel magazijnruimtes hebben hier namelijk de mogelijkheid voor. Daarnaast dient dit voldoende te zijn voor je verwachte groei.

Speciale eisen
Ten slotte dien je rekening te houden met welke producten je verkoopt. Bijvoorbeeld als je producten hebt die niet tegen de kou kunnen. Dan is het niet slim om een voorraadruimte te huren zonder verwarming.

Inrichting van je magazijn

Wanneer je een ruimte hebt gevonden, kan het inrichten gaan beginnen. Bekijk allereerst hoe je producten verpakt zijn en op welke manier ze op voorraad gelegd kunnen worden. Dit is erg belangrijk voor de keuze van de magazijninrichting. Kleding wordt bijvoorbeeld vaak op hangers of in doosjes aangeleverd. Hangende kleding kun je gemakkelijk aan rekken hangen. Daarnaast is bij losse kleinere producten een stelling al snel de beste uitkomst. Met stellingen kan je in de hoogte werken. Op deze manier benut je de magazijnruimte optimaal. Niet alleen magazijnstellingen vallen onder de inrichting, maar ook magazijnbakken voor de opslag van losse materialen.

Voor het gemakkelijk aan- en afvoeren van producten kun je een inpaktafel inrichten. Met de bedoeling om efficiënt en ergonomisch verantwoord te kunnen werken, heb je hiermee alle benodigdheden bij de hand.  Inpaktafel

Je hebt het volgende nodig voor de inrichting van een praktische inpaktafel:

  • Ruim werkblad
  • Computer
  • Labelprinter
  • Dozen
  • Opvulmateriaal
  • Tape
  • Veiligheidsmessen

Indelen en inrichten

Ondanks je misschien geen tekenaar bent, is het toch goed om alvorens je gaat inrichten, een plattegrond te maken van je magazijn. Welke plekken ga je het meeste gebruiken? Zorg voor zo min mogelijk obstakels in de routes die je veel moet afleggen. Vervolgens kun je na gaan nadenken over de beste indeling. Hoe breed maak je de gangpaden? Ga je gebruikmaken van magazijnwagens, handpalletwagens, steekwagens of elektrische palletwagens? Hoeveel stellingen kun je kwijt? Heb je voldoende ruimte voor inkomende goederen? Waar ga je de paktafel en de printer plaatsen? Je kunt op deze manier de ruimte optimaal gaan inrichten. Om de indeling op de juiste manier te gebruiken, kun je ook denken aan vloermarkeringstape.

Veiligheid in het magazijn

Vergeet bij het magazijn inrichten zeker de veiligheid niet. Dit gaat van aanrijdbeveiliging tot het werken met magazijnspiegels en absorptiematerialen. Door middel van het gebruik van veiligheidspictogrammen kun je de veiligheid nog meer verhogen. Vergeet hierbij de veiligheid buiten niet, zoals bijvoorbeeld gladheidsbestrijding in de winter. Ten slotte kan door aandacht te hebben voor hygiëne en netheid, de werkomgeving niet alleen prettiger maar ook veiliger worden.

Bram


Vragen over het inrichten van je magazijn?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.