Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Tips voor ladingzekering

Tips voor ladingzekering

Om veilig lading te kunnen vervoeren moet je aandacht besteden aan de ladingzekering. Je riskeert anders beschadigingen aan de vracht of een boete. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor zowel de bestuurder als voor andere weggebruikers. Denk voor een goede ladingzekering aan de volgende zaken:

  • Zet de lading op een schone en stroeve laadvloer
  • Maak gebruik van antislip materiaal
  • Zet de vracht tegen het kopschot
  • Sluit je lading vormsluitend vast
  • Gebruik goede spanbanden
  • Bescherm de hoeken

Laadvloer

Antislipmatten

De laadvloer is de basis voor de ladingzekering. Heel belangrijk dus dat deze geschikt is. De vloer dient zo stroef mogelijk te zijn. Hiervoor moet al het vuil (zoals zand, olie, ijs of andere zaken) van de vloer worden verwijderd. Op een schone vloer zal de vracht minder snel in beweging komen en gaan schuiven. Vervolgens leg je op de laadvloer antislip.

Antislipmatten worden ook wel antirutschmatten genoemd. Antislip materiaal gebruik je om de wrijving tussen de lading en het voertuig te vergroten. Op deze manier zal de vracht niet snel gaan schuiven. Doordat een antislipmat de wrijvingsweerstand verhoogt, hoef je minder spanbanden te gebruiken. Antislip materiaal is vaker te gebruiken maar slijtage aan de antislipmat vermindert de wrijving. Er zijn verschillende soorten matten en verschillende diktes.

Vastzetten van lading

Helaas komt het nog steeds voor. Trucks die met een zogenaamde ‘flat’ container zwaar beladen pallets zonder kopschot vervoeren. Dit is onverantwoord, want als je hiermee een noodstop maakt, dan kan de vracht helemaal naar voren komen. Vervolgens wordt de cabine “aangevallen”.

Om de kans te verkleinen op schuiven, kun je het beste de lading tegen het kopschot zetten. Als de lading naar voren aangesloten is tegen het kopschot, dan is er sprake van vormgesloten beladen. Op deze manier staat het beter vast. Je kunt ook gebruik maken van houtconstructies, insteekrongen of kopsjorren om een kunstmatig kopschot te creëren. Of om de kopschotfunctie nog sterker te maken tegen de optredende massakrachten in rijrichting bij het remmen.

Gebruik spanbanden

Met spanbanden kun je de lading zowel horizontaal als verticaal vastzetten of neersjorren. Zet de vracht zo vast dat het niet meer kan gaan schuiven. Hierbij is het van belang dat de spanbanden stevig en strak worden vastgetrokken. Een goede spanband heeft een label met daarop de capaciteiten en eigenschappen van de band. Gebruik nooit ladingzekering met beschadigingen of waarbij onderdelen ontbreken. Een beschadigde spanband verliest zijn sterkte en de aangegeven sterkte is niet meer gegarandeerd. Vandaar dat je voor ieder gebruik de spanband dient te controleren.

De wijze waarop je de vracht vastzet, door middel van diagonaal of neerwaarts sjorren, bepaalt of de LC of de STF waarde van belang is. Bij diagonaal sjorren is de LC waarde van belang. De meest gebruikte manier van ladingzekering is het neerwaartse sjorren. Hierbij is de voorspanning op de spanband van belang, dus de STF waarde. Bij neersjorren dien je minimaal 2 spanbanden te gebruiken en moet je proberen de hoek zo klein mogelijk te maken.

Beschermhoeken

Beschermhoeken

Opdat de spanbanden optimaal gebruikt kunnen worden, is het aan te raden om hoekbeschermers te gebruiken. Met het gebruik van beschermhoeken worden de banden niet beschadigd en wordt de voorspanning gelijkmatig verdeeld. Je kunt kiezen voor kunststof of kartonnen pallethoeken. Ze beschermen je lading tegen het insnijden van spanbanden of omsnoeringsbanden.

Door rekening te houden met bovenstaande punten verhoog je de veiligheid van de ladingzekering.

Bram


Vragen over het inrichten van je magazijn?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.