Hoe werkt een spanband met ratel?

Hoe werkt een spanband met ratel?

Spanbanden worden overal ingezet. Spanbanden met ratel worden het meest gebruikt voor het vastzetten en zekeren van lading op vrachtwagens, opleggers en aanhangers. In de evenementenbranche zien we veel spanbanden met ratel voor het vastsjorren van festivaltenten, reclamezuilen, decorstukken en het zekeren van truss-elementen. De inzet van spanbanden is dus erg veelzijdig, maar hoe werkt een spanband met ratel eigenlijk?

De werking van een spanband met ratel

De werking van een spanband met ratel is eenvoudig, maar dit moet wel op de juiste manier. Het correct aanbrengen van een spanband zorgt ervoor dat je een lading veilig kunt vervoeren. Wij helpen je graag met een heldere instructie over de werking van een spanband met ratel. Hieronder leggen we uit hoe een spanband moet worden aangebracht en hoe je de spanband weer losmaakt. 

Een spanband met ratel aanbrengen

Stap 1: Positioneer bandsleuf met ratel

Breng de ratel in positie door de hendel opwaarts heen en weer te bewegen. Wanneer de ratel in positie is gebracht kan het bandenweefsel (spandeel) er makkelijk doorheen geleid worden. 

Stap 2: Leg de spanband om de lading

Stap 3: Begeleiden van spanband door ratel

Leg de ratel plat en begeleid het bandenweefsel van onder naar boven door de bandsleuf. (LET OP: is de ratel een ERGO ratel dan moet het bandenweefsel altijd onder de bandgeleider doorgehaald worden). Haal de band door de bandsleuf omhoog en begeleid deze in dezelfde richting terug en trek de band nu helemaal door de bandsleuf heen totdat de band strak om de lading zit.

Stap 4: Vastratelen van de spanband

Ratel de spanband vast door een opwaartse duwbeweging te maken met de hendel (Ergo-ratel door middel van trekbeweging). Daardoor maakt de spil met bandsleuf een draaiende beweging waardoor de band zich rond de spil wikkelt en zich vast zet. Maak gemiddeld 1,5 tot maximaal 3 volle slagen om de band stevig vast te zetten.

Stap 5: Vergrendelen van de spanband

Wanneer de spanband op volle sterkte is aangetrokken kan de hendel worden teruggedrukt in liggende positie tot de vergrendelplaat vast klikt. De ratel is nu vastgeklikt en klaar voor gebruik!

Een spanband met ratel losmaken

Stap 1: ratel ontgrendelen

Een spanband losmaken begint met het ontgrendelen van de ratel.
Trek de vergendelplaat omhoog en draai de ratelhendel helemaal omhoog tot hij 180 graden is uitgeklapt. Laat nu de vergrendelplaat los. Trek het bandweefsel nu terug uit de bandsleuf.

Stap 2: spanband loshalen

Trek het bandweefsel nu terg uit de bandsleuf. De spanband is weer los.

Soorten ratels

Bij het aanbrengen van de spanband is het belangrijk om te weten dat er twee type ratels zijn. De meest gebruikte en standaard ratels zijn de zogenaamde duwratels. Deze ratels spannen de band door een duwbeweging (opwaarts). Daarnaast zijn er ook trekratels of ergoratels die de band opspannen door een trekbeweging of neerwaartse slag te maken. Het voordeel van deze beweging is dat hij minder kracht kost, omdat het lichaam kan worden ingezet. De ergoratel wordt alleen toegepast bij spanbanden van 5 ton en zwaarder. Tot slot is er ook nog de klemgesp. Deze gesp wordt in combinatie met een bagagegordel gebruikt. De gespen zijn gemaakt van verzinkt staal, kunststof of roestvrijstaal. Met de klemgesp wordt de bagagegordel aangesnoerd en verankerd.

In deze instructievideo tonen wij het verschil tussen de standaardratel en de ergoratel:

Andere klanten kochten ook

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.