Categorieën
02-5887005

Klantenservice

3 tips voor het tanken van LNG voor een vrachtwagen

3 tips voor het tanken van LNG voor een vrachtwagen

Vrachtwagens die op LNG rijden, moeten met het tanken rekening houden met andere omstandigheden. Liquefied Natural Gas, is een vloeibaar aardgas. Het is een mengsel van voornamelijk methaan met mogelijke restgassen als stikstof, propaan en ethaan. Het tanken van een LNG-vrachtwagen duurt ongeveer even lang als het tanken van een diesel-vrachtwagen. Toch is de manier van tanken compleet anders. Liquefied Natural Gas heeft een temperatuur van -160 graden Celsius. Vanwege deze extreem lage temperatuur moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. 

Kenmerken LNG

Door het afkoelen tot -160 graden wordt het gas vloeibaar. Hierdoor is er veel minder ruimte nodig voor dezelfde hoeveelheid energie. Tot wel 600 keer minder. Ondanks dit voordeel is het geen vervanger voor diesel, want alleen speciale trucks kunnen op LNG rijden. Daarnaast heb je voor het tanken een tankpas nodig die staat op naam van de bestuurder, niet op naam van de vrachtwagen. Dit is omdat alleen gecertificeerd personeel dit mag doen.

LNG tanken

Voorzorgsmaatregelen

Niet alleen de LNG tank zelf, maar ook het vulstuk en de leidingen kunnen zeer koud zijn. Contact hiermee of met de vloeistof zelf kan ernstige brandwonden of bevriezingsverschijnselen veroorzaken. Om veilig te kunnen tanken moet je lichaam bedekt zijn met het juiste materiaal. Op deze manier kun je jezelf beschermen tegen contact met een temperatuur van -160 graden Celsius. 

Maak bij het tanken gebruik van:

  1. Geïsoleerde handschoenen
  2. Veiligheidsbril
  3. Spuitpistool

Bescherm je handen

Draag bij het tanken van LNG altijd speciaal geïsoleerde handschoenen. Normale werkhandschoenen zijn niet voldoende. De handschoenen moeten geschikt zijn voor LNG. Het is een cryogene vloeistof. Cryogene vloeistoffen zijn vloeibaar gemaakte gassen met een kookpunt lager dan –90°C. De vloeistoffen worden bij cryogene temperaturen vervoerd en opgeslagen. Cryogene werkhandschoenen zorgen ervoor dat je handen beschermd zijn.

Rostaing Crio Cryogene Werkhandschoen

Bescherm je ogen

Om je ogen te beschermen wordt geadviseerd om tenminste een veiligheidsbril te dragen. Of kies voor een gelaatsscherm. Ook dit beschermingsmiddel moet gemaakt zijn voor cryogene vloeistoffen.

Maak goed droog

Vergeet tenslotte niet om het spuitpistool met stikstof te gebruiken. Bij ieder LNG tankstation hangt zo’n spuitpistool. Je gebruikt dit pistool om het vulstuk op de tank droog te spuiten. Doe je dit niet, dan blijft het vulstuk vochtig en vriest deze tijdens de tankprocedure vast. Je krijgt hem er dan niet meer makkelijk af. Het is dus beter om dit niet te vergeten!

Mark


Vragen over PBM?

Mark en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 02-5887005

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.