Categorieën
02-5887005

Klantenservice

Handwikkelfolie

Handwikkelfolie wordt ook wel rekfolie of stretchfolie genoemd. Handwikkelfolie is onmisbaar in een magazijn. De folie wordt gebruikt voor het stabiliseren van palletzendingen tijdens transport en opslag. Je voorkomt hiermee dat palletproducten verschuiven of omvallen. Daarnaast heeft wikkelfolie een vocht- en stofwerende eigenschap. De folie levert dus optimale bescherming aan de goederen. Hoe zwaarder de producten op de pallet, des te meer of stevigere folie eromheen moet worden gewikkeld. Bij Logistiekdirect vind je een ruim assortiment handwikkelfolie. 

Lees verder

Soorten handwikkelfolie

We onderscheiden op vlak van kleur verschillende soorten handwikkelfolie:

  • Transparante handwikkelfolie
  • Zwarte handwikkelfolie
  • Gekleurde handwikkelfolie

Transparante handwikkelfolie
Het voordeel van transparante handwikkelfolie is dat je een palletlading meteen herkent. In één opslag weet je welke goederen op welke pallet staat. 

Zwarte handwikkelfolie
Zwarte handwikkelfolie wordt vaak ingezet bij kostbare lading. Door de zwarte kleur van de folie is de inhoud van de pallet niet zichtbaar. De inhoud van de zending blijft vertrouwelijk en trekt minder aandacht. Zwarte folie biedt bescherming tegen UV-straling. Hierdoor verkleurt de lading niet. 

Gekleurde handwikkelfolie
Naast transparante handwikkelfolie en zwarte folie heb je ook nog de keuze uit gekleurde folie. In ons assortiment vind je folie in de kleuren rood, blauw, groen en wit. Die kleuren kunnen worden ingezet om productgroepen, bestemmingen of andere informatie over de vracht te identificeren. Je brengt op deze manier structuur aan in het magazijn. Net als de zwarte folie beschermt gekleurde folie tegen UV-straling. 

Palletlading insealen met handwikkelfolie

Handwikkelfolie is eenvoudig aan te brengen. Bij het insealen van een lading begin je altijd aan de onderkant van de pallet. Eerst wikkel je het uiteinde van de rol om de palletklos. Je maakt vervolgens een knoop, zodat er een stevig begin ontstaat. Van beneden naar boven wikkel je de folie om de palletlading. Zorg ervoor dat de binnenkant van de rol altijd naar buiten wijst. Hierdoor wikkelt de rol veel makkelijker af. Wanneer de lading volledig is ingewikkeld, kun je de folie makkelijk met de hand afscheuren en blijft de folie aan elkaar plakken. Je hoeft vaak niet meer te doen dan een gaatje te prikken in het middel van de folie om de folie eenvoudig af te scheuren. Om folies snel en veilig te snijden kun je gebruikmaken van foliemessen. Met foliemessen is de ingesealde palletlading in een handomdraai opengesneden. De folie kleeft niet aan de producten. Zorg ervoor dat je geen folie verspilt door teveel folie te gebruiken. Daarentegen is het gebruik van te weinig folie ook niet goed. Hierdoor zijn de goederen namelijk minder beschermd. 

Zoals de naam al zegt, zijn de handrollen gemakkelijk met de hand te pakken. De wrijving die ontstaat tussen jouw hand en de rol is niet prettig. Die wrijving wordt groter naarmate je sneller wil werken. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door gebruik te maken van een dispenser. Deze dispensers zijn er in verschillende varianten. 

Moet je dagelijks meer dan 15 pallets sealen, dan is het verstandig om te kiezen voor machinaal inwikkelen. Hiervoor zijn speciale machinewikkelfolies ontwikkeld. 

Welke handwikkelfolie moet ik kiezen?

De dikte van folie wordt uitgedrukt in micron (my). Een micron is een duizendste millimeter. Hoe dikker de folie, des te sterker hij is. De keuze voor de dikte van folie is afhankelijk van het gewicht van de lading. Hoe zwaarder een lading, hoe dikker de folie moet zijn. Tegenwoordig zijn er ook folies die enorm dun zijn en toch erg sterk. De foliedikte die je nodig hebt, hangt ook af van de vorm van de lading en of de lading veel scherpe hoeken bevat. 

  • Wikkelfolie tot 17 my is geschikt voor lichte en middelzware pallets. De lading moet regelmatig gestapeld zijn en mag niet uitsteken.
  • Wikkelfolie van 20 my is geschikt voor lichte lading die onregelmatig gestapeld is en voor middelzware lading met diverse stapelingen. 
  • Wikkelfolie vanaf 23 my is geschikt voor middelzware en zware palletladingen met regelmatige en onregelmatige stapeling.  
Dikte van de folie Geschikt voor
15 micron lichte ladingen tot 250 kg
17 micron ladingen tot 400 kg
20 micron ladingen met onregelmatige vormen tot 650 kg
23 micron ladingen met onregelmatige vormen en scherpe hoeken tot 1000 kg
35 micron zeer zware ladingen en biedt bescherming tegen krassen

Met een standaard rol wikkelfolie van 20 my en 300 meter kun je ongeveer 15 pallets inwikkelen. 

Rekbaarheid van folie

Bij het sealen van een palletlading rekt de wikkelfolie een beetje uit. LLDPE (lineair lagedichtheidpolyethyleen) zorgt ervoor dat folie elastisch is. De wikkelfolie krimpt na het wikkelen terug als een elastiek. Hierdoor worden de goederen stevig tegen elkaar gedrukt. De rekbaarheid wordt weergegeven in percentages. Een standaard folie heeft vaak een voorrek van 150%. Dat betekent dat de folie 150% extra kan worden uitgerekt. Eén meter folie is dus uitrekbaar tot wel 2,5 meter. De hoeveelheid folie wordt hierdoor beter benut en het verbruik is hiermee zo min mogelijk.  

Wikkelfolie milieubewust?

Wikkelfolie is gemaakt van LDPE en is volledig recycleerbaar. Je verzamelt de wikkelfolie en steekt ze eenvoudig in een grote zak.

High Force handwikkelfolie
De High Force handwikkelfolie bestaat uit 33 lagen en kan worden vergeleken met de handwikkelfolie 20 my. De folie is dunner dan normaal, waardoor de rol ook kleiner is. Er is minder fysieke kracht nodig tijdens het sealen. Dit maakt de High Force handwikkelfolie gebruiksvriendelijker dan andere folies van dezelfde sterkte. Ook kun je met deze dunnere handwikkelfolie hetzelfde aantal pallets sealen. De wikkelfolie wordt geproduceerd met minder grondstoffen dan reguliere folie. Daardoor is de High Force handwikkelfolie een 'Groene Keuze'. Wanneer je kiest voor deze folie, kies je ook voor een beter milieu. De High Force is wel wat minder rekbaar, waardoor het minder geschikt is voor het sealen van pallets met losse artikelen. 

Sanstrap
Met sanstrap, rekfolie uit een doosje, wikkel je pallets op de meest efficiënte manier in. De folie is ideaal voor het fixeren van pallethoeken en toplagen. Deze rekfolie wordt vooral gebruikt voor het sealen van pallets die van voorraad naar picklocaties worden gebracht. Met sanstrap verbruik je minder folie en produceer je dus ook minder afval. Je hoeft niet om de pallet te lopen om de folie aan te brengen, maar trekt de folie uit en bindt die om de lading. 

Handwikkelfolie
27 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
27 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen via overschrijving
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.