De betekenissen van de ADR klassen

De betekenissen van de ADR klassen

Tijdens het transport van gevaarlijke stoffen over de weg moet je je aan de ADR eisen houden. Zo moet het aan de buitenkant van jouw vrachtwagen duidelijk zijn welke gevaarlijke stof jij vervoert. Gevaarlijke stoffen zijn onderverdeeld in verschillende ADR klassen. Elke klasse heeft eigen specifieke eigenschappen.    

De ADR klassen op een rijtje

Elke ADR klasse heeft een eigen symbool. Er zijn in totaal 9 hoofdklassen. Hieronder vind je een overzicht van alle gevarenklasses met het bijbehorende symbool.  


Klasse 1

Onder deze klasse vallen de ontploffingsgevaarlijke stoffen. Voorbeelden van deze stoffen zijn vuurwerk, munitie of springstof.

Ontploffingsgevaarlijke stoffen Gering ontploffingsgevaar Massa-explosie Weinig ontploffingsgevaar

Ontploffingsgevaarlijke stoffen


Klasse 2

Onder gevarenklasse 2 vallen de gassen. Er zijn meerdere aanduidingen van deze klasse. Er bestaan namelijk verschillende soorten gassen. Denk hierbij aan brandbare gassen, niet brandbare gassen of giftige gassen.

Brandbare stoffen Niet brandbare gassen Giftige stoffen

Brandbare gassen

Niet brandbare gassen

Giftige gassen


Klasse 3

Brandbare vloeistoffen staan in klasse 3. Wanneer een vloeistof zich in klasse 3 bevindt dan heeft het één van de volgende eigenschappen:

  • Het kookpunt is maximaal 35°C
  • Het vlampunt is lager dan 23°C en het kookpunt hoger dan 35°C
  • Het vlampunt ligt tussen de 23°C en de 60°C en het kookpunt ligt boven de 35°C 
Brandbare vloeistoffen

Brandbare vloeistoffen


Klasse 4

Klasse 4 geeft brandbare vaste stoffen weer. Deze vaste stoffen vatten snel en gemakkelijk vlam. 

Brandbare stoffen Brandbare stoffen Brandbare stoffen

Brandbare vaste stoffen

Stoffen met kans op zelfontbranding

Brandbaar via contact met water


Klasse 5

De oxiderende stoffen kunnen in aanraking met brandbare stoffen of materiaal ontploffen. Deze stoffen staan in ADR klasse 5. Stoffen in klasse 5.2 hebben een dubbele kans op ontbranding. Dit komt omdat ze ook een brandbaar deel hebben. 

Oxiderende stoffen Oxiderende stoffen

Oxiderende stoffen

Oxiderende stoffen met brandbaar deel


Klasse 6

Giftige stoffen staan in ADR klasse 6. Het gaat hier om vaste stoffen. Klasse 6.2 bevat de infectueze stoffen. Dit zijn ziekteverwekkers. 

Giftige stoffen Giftige stoffen

Giftige stoffen 

Infectueze stoffen


Klasse 7

In klasse 7 bevinden zicht de radioactieve stoffen. Ook in klasse 7 zijn er verschillende varianten. Zonder nummer wil het zeggen dat de stof Alfastraling bevat. Radioactief I geeft aan dat de stof Bètastraling bevat. Radioactief II heeft Gammastraling en Radioactief III heeft Neutronenstraling. 

Radioactieve stoffen Radioactieve stoffen Radioactieve stoffen Radioactieve stoffen

Alfastraling

Bètastraling

Gammastraling

Neutronenstraling


Klasse 8

Bijtende stoffen horen in klasse 8. Dit kunnen drie verschillende soorten zijn, namelijk corrosieve stoffen, zuren en basen.  

Bijtende stoffen

Bijtende stoffen


Klasse 9

In de laatste gevarenklasse zitten de diverse gevaarlijke stoffen. Deze stoffen zijn niet in te delen in één van de klasse 1 t/m 8. Lithium-Ion is hier een goed voorbeeld van. 

Diverse gevaarlijke stoffen

Diverse gevaarlijke stoffen


ADR gevaarsetiketten

ADR gevaarsetiketten bestel je eenvoudig in onze webshop. ADR etiketten voor op je vrachtwagen of container zijn verkrijgbaar in het formaat 250 x 250 mm. Je hebt keuze uit Vinyl of Polyethyleen etiketten. Al onze etiketten zijn zelfklevend. Wil jij jouw verpakkingsdozen voorzien van een gevaarsetiket, dan bestel je de 100 x 100 mm etiketten van zelfklevend papier. 

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.